Finalisten TEDxAmsterdamWomen Talent Night 2023 bekend

06-06-2023 (11:54) - Awards

De afgelopen maanden vonden de voorrondes van Talent Night 2023 plaats. Dit is een jaarlijks terugkerend initiatief van TEDxAmsterdam Women, onderdeel van de wereldwijde TED-community, waarbij er wordt gezocht naar nieuw talent dat een plek verdient op de beroemde ‘rode stip’ van TED. De finale van Talent Night 2023 vindt plaats op vrijdag 9 juni bij Park Centraal en wordt uitgezonden via een livestream.

Ieder najaar organiseert TEDxAmsterdam Women een event waar diverse TED-talks over ideeën die het verspreiden waard zijn worden gedeeld. Een van de plekken op dit podium is gereserveerd voor de winnares van de Talent Night-competitie. Deze vrijdag strijden de tien uiteindelijke finalisten om die felbegeerde plek op het podium van het event in november. Als bonus voor de winnares van de Talent Night dit jaar, zal Nadya van der Sluis, die drie jaar geleden winnares van de Talent Night was, een adviesprogramma 'Lioness Leadership' verzorgen.

Intensieve begeleiding

Voor de Talent Night-competitie wordt gezocht naar individuen uit heel het land met weinig tot geen ervaring met spreken in het openbaar, maar met inspirerende verhalen om te delen. De afgelopen maanden hebben de geselecteerden onder intensieve begeleiding van TEDx-coaches gewerkt aan het ontwikkelen van hun verhaal tot een TED-talk. Na diverse voorrondes, waaronder een videopitch, zijn er tien finalisten geselecteerd die komende vrijdag voor zowel een online als een livepubliek hun definitieve pitch doen.

Thema van het jaar

Elk jaar staat er bij TEDxAmsterdam Women een thema centraal waar alle TED-talks aan raken. Alle Talent Night-pitches moeten daarom ook betrekking hebben op het thema van dit jaar 'Decoding the Future': Dit jaar willen we je meenemen op een reis om de codes waar de samenleving zo lang mee heeft ingestemd te ontregelen, manieren te ontdekken om ze te veranderen, te doorbreken en ondanks die codes gelijkheid op te bouwen. Hoe kunnen we onze toekomst vandaag op orde krijgen, zodat we die morgen niet meer hoeven recht te zetten?

De tien finalisten

Axelle Ahanhanzo: Over het wegnemen van barrières voor meisjes en vrouwen met verborgen neurologische aandoeningen, die vaak over het hoofd worden gezien en onderschat.
Lauriane Almeda: Over het creëren van nieuwe tafels in het bedrijfsleven voor zwarte vrouwen.
Mingli Chung: Over het voordeel van je vrouwelijke energie in het doen van zaken.
Nadia Dbijou: Over de introductie van de ‘EGG-talk’, het gesprek met je huisarts als je 21 jaar wordt, om je te laten nadenken over je kinderwens, vruchtbaarheid en behoud van eicellen.
Lyndall Farley: Over hoe de toekomst van werk rust is: het herschrijven van de code voor een meer duurzame carrière.
Meta Herman de Groot: Over hoe een veilige hechting van kinderen een veilige wereld in de toekomst betekent.
Danique Melsen: Over hoe anders dan anderen je je ook kan voelen of hoe hopeloos je situatie ook lijkt, geloof dat het onmogelijke mogelijk is.
Wendy Mozes: Over ouder wordende vrouwen van middelbare leeftijd en vrouwen in de perimenopauze die vaak worden gestereotypeerd als ‘voorbij je hoogtepunt’.
Lies Oudemans: Over hoe het aanmoedigen van meer vrouwen om te gaan beleggen gendergelijkheid bevordert doordat het maatschappelijke codes doorbreekt die financiële kennis beperken, en genderstereotypen en -vooroordelen in stand houden.
Sharoma Ramawadh: Over duurzaamheid: doen we gewoon zaken of hebben we het echt het beste voor met de planeet?