Worstelingen: Over vlees, idealen en de toekomst van ons eten
Op sociale media lijkt de helft van Nederland vegan en als je het de gemiddelde Nederlander op straat vraagt dan is tegenwoordig iedereen flexitariër. De cijfers laten toch een heel ander beeld zien.
De Nederlandse vleesconsumptie is fors en áls er al een afname te ontdekken is, dan is die zeer marginaal. Het kamp dat het liefst de hele wereld tot veganisme bekeert voert een strijd met de niemand komt aan mijn biefstuk-beweging. In het manifest Worstelingen onderzoekt Samuel Levie zijn persoonlijke rol in het voedselsysteem, en hoopt hij een genuanceerde bijdrage te leveren aan het vleesdebat.
Van politicoloog tot worstmaker
Het boek neemt je mee in het leven van Samuel Levie. Hoe hij na een studie politicologie met twee vrienden worstmakerij Brandt & Levie oprichtte en of hij anno 2023 als worstmaker nog wel op het goede spoor zit. Een heleboel avontuurlijke hoogtepunten, persoonlijke dilemma's en een kritische reflectie op de rol van vlees in ons voedselsysteem en in het leven van de auteur.
Tips
Naast zijn persoonlijke zoektocht, raadpleegt Samuel Levie in Worstelingen de wetenschap en spreekt hij met mensen die de brede schaal van het debat over vlees vertegenwoordigen: van Dierenbescherming tot slager. Ook geeft hij tips waarmee hij denkt dat iedereen die van lekker eten houdt, van vegan tot verstokt vleeseter, kan bijdragen aan een gezonder voedselsysteem.
Teun van de Keuken: “In dit boek laat Samuel Levie scherp, eerlijk en soms confronterend de morele dilemma's van vlees eten zien. Van hemzelf als liefhebber en worstmaker, maar ook van ons allemaal. Aanrader!”