
Brandbrief MVO Nederland en Thuiswinkel.org tegen ultra fast fashion
Veertig Nederlandse bedrijven, zoals Zeeman, Yumeko, Boer Group, Leger des Heils en Manfield, roepen in een brandbrief op tot directe maatregelen tegen ultra fast fashion. De brandbrief is een initiatief van MVO Nederland en Thuiswinkel.org.
"We naderen een breekpunt," luidt de brandbrief. "Er moet nu gehandeld worden." De veertig bedrijven vragen de regering om een Nederlands actieplan tegen oneerlijke import, het stoppen met de verkoop van kleding met giftige stoffen, en een voorlichtingscampagne om mensen te waarschuwen voor de gevaren, betaald door de overheid.
Goedkope kleding van Chinese platforms als SHEIN en Temu overspoelt de Nederlandse markt, maar dit gaat vaak ten koste van veiligheid en kwaliteit. Uit inspecties blijkt dat tot 95 procent van de onderzochte producten van deze webwinkels niet voldoet aan de Europese wetgeving. Sommige kledingstukken bevatten zelfs extreem hoge concentraties schadelijke stoffen, tot wel 400 keer boven de toegestane norm.
Nederlandse bedrijven in zwaar weer
De gevolgen voor de Nederlandse textielsector zijn ingrijpend. Sorteerbedrijven blijven zitten met enorme hoeveelheden kleding van lage kwaliteit, waarvoor geen afzetmarkt bestaat. Voor textielrecyclers vormt dit een groeiend probleem: veel van deze kleding is gemaakt van polyester, waarvoor geen geschikte industriële recyclingmethode of markt beschikbaar is. Ook kringloopwinkels komen onder druk te staan, omdat ze steeds meer moeten inzamelen en sorteren om hun klanten dezelfde kwaliteit te kunnen blijven bieden. Ondertussen staan Nederlandse retailers voor een oneerlijke strijd. Zij moeten concurreren met aanbieders die dagelijks grote hoeveelheden, vaak niet-conforme, kleding op de markt brengen.
Doortastend beleid nodig
"Ondanks duidelijke signalen blijft het aantal non-conforme pakketten dat Europa binnenkomt toenemen. Toezichthouders kunnen deze toestroom niet meer aan. We hebben nu doortastend beleid nodig om circulair aantrekkelijk, schaalbaar én financieel haalbaar te maken, maar vooral om de veiligheid van consumentenproducten te waarborgen", aldus Thuiswinkel.org.
"Terwijl Nederlandse bedrijven zich aan strenge veiligheidseisen houden, overspoelen Chinese platforms onze markt met letterlijk giftige kleding"
“Nu niet kiezen voor een rem op ultra fast fashion is ook kiezen. Het is een keuze voor nog meer faillissementen in de circulaire textielbranche, voor nog meer kleding in verbrandingsovens, voor nog meer oneerlijke concurrentie en voor nog meer verlies van de Nederlandse innovatie- en kennisstatus op circulair textiel", zegt MVO Nederland. "Terwijl Nederlandse bedrijven zich aan strenge veiligheidseisen houden, overspoelen Chinese platforms onze markt met letterlijk giftige kleding."