Energie besparen, hoe doe je dat?

Energie besparen, hoe doe je dat?

10-11-2022 (16:59) - Sustainable

Door je huis te verduurzamen bespaar je op je energierekening. Er blijft meer warmte binnen. Daardoor hoef je minder te stoken. Door isolatie heb je vaak ook minder geluidsoverlast. Vaak kun je al met kleine ingrepen je huis verduurzamen. Andere dingen kosten een flinke investering. Je leest hier wat je kunt doen om je huis duurzamer te maken en energie te besparen.

Dak isoleren

Als je een huis hebt met een schuin dak dan is de kans groot dat je dak wel isolatie heeft. De vraag is alleen hoe goed is deze? Via het dak verliest een woning veel warme. Een goede isolatie is daarom een waardevolle investering. Het isoleren van je dak kan een behoorlijke investering zijn. De kosten liggen al snel tussen de 5000 en 7000 euro. Heb je niet voldoende spaargeld dan kun je ook geld lenen voor een persoonlijke lening. Hierbij betaal je een vast bedrag af per maand. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Het isoleren van je dak is een waardevolle investering voor jezelf en voor het milieu.

HR++ glas

Wil je je huis echt goed isoleren, dan is dubbel glas niet genoeg. Als je je huis echt goed wil isoleren kun je het beste kiezen voor HR++ glas. HR staat voor hoog rendement en dit is precies wat dit glas je geeft. Je houdt de warmte makkelijker in huis en je hoeft minder te verwarmen. Daarnaast verminder je geluidsoverlast. Erg handig dus als je aan een drukke weg woont. 

Zonnepanelen

Wil je minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening? Dan zijn zonnepanelen een erg geschikte oplossing. Ook op bewolkte dagen wekken zonnepanelen energie op. Met zonnepanelen wek je stroom op via je eigen dak, waarmee je flink bespaart op je energierekening. Het laten leggen van zonnepanelen is een slimme investering die je al snel terugverdient. Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van subsidies die het aanschaffen van zonnepanelen extra interessant maken. 

Van het gas af

Steeds meer mensen zoeken naar alternatieve warmtebronnen voor het verwarmen van hun woning. Dat betekent dat het gebruik van gas om je woning te verwarmen steeds minder wordt. Wil je een aardgas vrije woning, dan is het allereerst belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Vervolgens kun je kiezen voor een warmtepomp of elektrische verwarming.  

Wat levert de grootste besparing op?

Van alle verbeteringen die je kunt aanbrengen op het gebied van verduurzaming levert dakisolatie de grootste energiebesparing op. Je huis verliest immers de meeste warmte door het dak. Is je dak niet goed geïsoleerd, kies er dan voor om dit eerst in orde te maken voordat je andere verduurzamingsmaatregelen neemt.

Energie besparen

Naast het verduurzamen van je woning is het ook verstandig om energie te besparen. Dit kun je eenvoudig doen. Zorg ervoor dat je de deuren dicht houdt en korter doucht. Ook apparaten niet op standby laten staan maar uitzetten kan vaak een besparing opleveren. Alles bij elkaar kan opgeteld voor een flinke besparing zorgen. 

Zet de thermostaat lager

je kunt ook besparen door de thermostaat lager te zetten als je gaat slapen. Zet deze ‘s nachts op 15 graden. Doe dit al een uur voordat je naar bed gaat. Het huis koelt namelijk langzaam af. Met deze bespaartip kun je met de huidige gasprijzen wel zo’n 370 per jaar besparen. 

Doe de gordijnen dicht

Via de ramen verlies je veel warmte. Zeker als je enkel glas hebt, maar ook bij dubbel glas gaat er warmte verloren via de kieren. Doe daarom de gordijnen ‘s avonds dicht. Zo blijft de warmte beter hangen. Hiermee kun je ongeveer 100 euro per jaar besparen met de huidige gasprijzen. Zeker de moeite waard dus. 

Zet de temperatuur van de CV-ketel lager

De cv-ketel staat ingesteld op een bepaalde temperatuur. Dat is meestal 80 graden. Met deze temperatuur werkt je ketel minder zuinig. Ook met een temperatuur van 60 of 50 graden blijft je huis warm. Doordat het verwarmingswater niet zo heet hoeft te worden kan de ketel zuiniger branden en bespaar je op gas. 

Ga minder vaak in bad

Naast korter douchen kun je ook minder vaak in bad gaan als je er een hebt. In bad gaan kost drie keer zoveel water als een douchebeurt van 5 minuten. Als je minder vaak in bad gaat kun je zo ook besparen op je energierekening.