HEMA sluit zich aan bij Tony’s Chocolonely’s missie om alle chocolade 100% slaafvrij te maken

25-09-2023 (12:07) - Sustainable

HEMA sluit zich aan bij Tony’s Open Chain en doet zo mee met Tony’s Chocolonely’s missie voor 100% slaafvrije chocolade. Door onderdeel te worden van Tony’s Open Chain, gaat HEMA cacaoboeren van aangesloten cacaocoöperaties in Ghana en Côte d’Ivoire de prijs voor een leefbaar inkomen betalen voor hun traceerbare bonen.

In de loop van volgend jaar start HEMA met de verkoop van de eerste chocolade, gemaakt van Tony’s Open Chain cacao. Met de samenwerking tussen deze twee grote Nederlandse love brands zetten zij grote stappen om uitbuiting in de cacao-industrie op te beëindigen. HEMA focust op duurzaamheid en het nemen van verantwoordelijkheid in de productieketen.

business-to-business initiatief

Tony’s Open Chain is een business to business-initiatief van Tony’s Chocolonely dat andere chocolademerken uitnodigt om missiepartner te worden en samen een einde te maken aan uitbuiting in cacao en de industrie te verduurzamen. Armoede is de belangrijkste oorzaak van huidige misstanden zoals illegale kinderarbeid en ontbossing.

HEMA gaat via Tony’s Open Chain cacao inkopen volgens Tony’s 5 samenwerkingsprincipes, waaronder het betalen van een leefbaar inkomen aan cacaoboeren voor traceerbare cacao. Zo zet HEMA een nieuwe stap om daadwerkelijke impact te maken en gaan ze samen met Tony’s de strijd aan tegen uitbuiting en ontbossing in de West Afrikaanse cacaoketen.

In de loop van volgend jaar start HEMA met de verkoop van de eerste chocolade die volgens Tony’s Open Chain-principes zijn geproduceerd. Geleidelijk worden steeds meer artikelen daaraan toegevoegd, zodat zoveel mogelijk cacao voor de chocoladeproducten op een eerlijke en duurzame manier wordt ingekocht via Tony’s Open Chain. HEMA en Tony's Open Chain onderzoeken de mogelijkheden voor een gezamenlijk product om de samenwerking te vieren.

'Duurzaamheid is essentieel'

Wilma Veldman, Chief Product Officer van HEMA, benadrukt het belang van deze samenwerking: "Duurzaamheid is een essentieel onderdeel van onze koers en is voorwaarde voor een toekomstbestendig bedrijf. Met het steeds verder verduurzamen van onze producten willen we een positieve impact hebben op de samenleving en het milieu. Door ons aan te sluiten bij Tony's Open Chain willen we actief bijdragen aan een leefbaar inkomen voor de cacaoboer en het tegengaan van kinderarbeid en ontbossing in de cacaoketen. We geloven dat structurele verandering alleen mogelijk is door samen te werken met gelijkgestemde bedrijven en de hele industrie te mobiliseren."

'Samen veel impact maken'

Joke Aerts, Tony’s Open Chain Lead, licht toe: “Wij zijn superblij om HEMA te verwelkomen als nieuwe missiepartner in Tony’s Open Chain. Tony’s Chocolonely en HEMA zijn allebei merken van Nederlandse bodem, die zich niet alleen uitspreken voor gelijkwaardigheid en duurzaamheid, maar ook daadwerkelijke actie ondernemen. Nederlandse chocofans krijgen met HEMA aan boord steeds meer mogelijkheden om te kiezen voor verantwoorde chocolade, waar boeren de prijs voor een leefbaar inkomen voor betaald krijgen. Samen gaan we veel impact maken en serieuze stappen zetten om een einde te maken aan uitbuiting in cacao. ”