Nespresso brengt composteerbare, papieren koffiecups op de Nederlandse markt

Nespresso brengt composteerbare, papieren koffiecups op de Nederlandse markt

04-07-2024 (12:27) - Sustainable

Naast de vertrouwde aluminium koffiecapsules komt Nespresso nu ook met cups gemaakt van papierpulp. Die zijn thuis te composteren en kunnen dus zo de moestuin in. De papieren cups zijn een aanvulling op de aluminium variant en geen vervanging. 

Nespresso-drinkers kunnen voortaan kiezen tussen een aluminium of papieren cupje. Die keuzevrijheid is belangrijk, zegt Kika Buhrmann, directeur van Nespresso Nederland. “We geven opties als het gaat om smaak, intensiteit en het land waar de koffie vandaan komt. Nu is die keuze er ook als het gaat om de capsules. Voor beide materialen is er een oplossing als het cupje leeg is: recyclen of composteren.”

82 procent papierpulp

De nieuwe cups bestaan voor 82 procent uit papierpulp. Een dunne laag biopolymeer vormt de overige 18 procent. “Die laag dient als barrière”, licht Buhrmann toe. “Het zorgt ervoor dat de koffie goed beschermd is en dat er geen licht en lucht bij kan komen. De papieren capsules kunnen, in tegenstelling tot aluminium, nog niet volledig tegen vocht. Daarom is ook de buitenverpakking waar de koffiecups in verpakt zijn, voorzien van een beschermende laag. Die bestaat uit twee typen folies: OPP en PE. In de toekomst willen we dat graag vervangen door hernieuwbare materialen. We werken eraan om dat voor elkaar te krijgen.”

Aanvulling

De papieren cups zijn een aanvulling op de aluminium variant en geen vervanging. “Aluminium heeft veel goede eigenschappen. Het beschermt goed tegen lucht, licht en vocht. Het zorgt ervoor dat de koffie lang goed blijft: tot wel twaalf maanden. In composteerbare cups is de houdbaarheidsdatum van koffie korter, namelijk zes maanden. En als we het recyclen, is aluminium oneindig herbruikbaar.”

Duurzamer?

In de praktijk is dat een uitdaging. Om de capsules te recyclen, moeten ze apart worden ingezameld en ingeleverd. Dat gebeurt nog te weinig, waardoor lang niet alle gebruikte cups gerecycled worden. Wanneer het aluminium wel wordt teruggewonnen of de capsule op basis van papier wordt gecomposteerd, is de CO2-voetafdruk volgens Nespresso voor beide opties gelijk.

De papieren cups zijn zo’n 10 procent duurder dan de aluminium variant. “Dat ligt vooral aan het productieproces. Het materiaal en de innovatie die toegepast is, maakt dat de prijs iets hoger uitvalt. Het kost aardig wat tijd en geld om tot dit product te komen. Daarnaast is het volume van deze nieuwe capsules nog relatief klein.”

Alleen thuis composteren

De papieren capsules mogen alleen thuis op de composthoop of in de moestuin. Daar composteren de cups, afhankelijk van de temperatuur en kwaliteit van compost, binnen 12 maanden. De cups mogen niet bij het GFT-afval worden gegooid.