Onderzoek Multiscope: aantal licht elektrische voertuigen groeit nauwelijks

16-06-2022 (10:19) - Sustainable

Maar 2% van de Nederlanders bezit op dit moment een licht elektrisch voertuig. In de meeste gevallen gaat het daarbij om een elektrische scooter of step. Voor het aankomende jaar is de aankoopintentie van deze vervoermiddelen laag waardoor er nauwelijks groei te verwachten valt. Dit blijkt uit de E-bike Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 3.200 Nederlanders.
 
Slechts 2% van de Nederlanders bezit op dit moment minimaal één licht elektrisch voertuig (LEV). Deze productcategorie bestaat uit elektrische steps, scooters, monowheels, personal transporters (zoals Segway) en balanceerboards zonder stuur (skateboard en hoverboard). Er rijden nu dus 405.000 van dit soort voertuigen in Nederland rond. Dit zijn er 42.000 meer dan het jaar ervoor. Deze beperkte stijging kan te maken hebben met wettelijke beperkingen voor het gebruik van licht elektrische voertuigen op de openbare weg. Dit kan de aanschaf van deze vervoermiddelen ontmoedigen.
 

Elektrische scooter meest populair

Het grootste deel van de bezitters heeft een elektrische scooter (30%). Dat komt neer op 126.000 elektrische scooters in Nederland. 29% van de bezitters heeft een elektrische step, dat zijn er in totaal ruim 117.000. Daarna bezit men het vaakst een personal transporter (26%). Minder vaak wordt gekozen voor een monowheel (9%) of balanceerbord zonder stuur (7%).
 

Lage aankoopintentie voor komend jaar

Ongeveer 2% van de Nederlanders wil in het aankomende jaar een licht elektrisch voertuig aanschaffen. De meeste interesse gaat daarbij uit naar een elektrische scooter (43%). 20% wil een monowheel kopen. In de verdere toekomst heeft deze markt meer potentie. Drie op de tien Nederlanders wil niet binnen een jaar, maar wel op termijn een licht elektrisch voertuig kopen.