Online drogisterij Plein.nl: 95% minder plastic opvulmateriaal en einde aan te grote dozen

Online drogisterij Plein.nl: 95% minder plastic opvulmateriaal en einde aan te grote dozen

07-11-2022 (10:34) - Sustainable

Online drogisterij Plein.nl en verpakkingsspecialist DS Smith hebben flinke vooruitgang geboekt door het optimaliseren van het inpakproces en de verpakkingen. Dit blijkt uit de duurzaamheidsresultaten die gepubliceerd zijn.

Met de installatie van twee inpakmachines en het optimaliseren van de verpakking bespaart de retailer jaarlijks 20.900 m3 lege ruimte tijdens verzending, elimineert het 9.200 kg plastic opvulmateriaal en vermindert lekschade met 25%.

Tijdens het verpakkingsproject hebben Plein.nl en DS Smith de verpakkingen optimaal afgestemd op de machine en op verschillende wijzen verbeteringen doorgevoerd met het oog op duurzaamheid. Zo is onder andere het artwork ontworpen voor minimaal inktgebruik, zijn de verpakkingen nu gemaakt van 100% gerecycled bruin golfkarton en is de deksel verbeterd. De gekozen kwaliteit karton (R-golf) bespaart bovendien 30% ruimte op inkomende zendingen en in het magazijn. Dit zorgt op zijn beurt weer voor minder CO2 uitstoot, minder interne heftruck bewegingen en minder pallet wisselingen aan de machine.

Patrick van den Bosch, Logistiek Manager bij Plein.nl: “De verpakkingsmachines hebben een enorm positief effect op ons intern logistieke proces. 98% van al onze orders worden op dit moment automatisch verpakt. Kartonverpakking is cruciaal in combinatie met deze verpakkingsmachines.
DS Smith heeft ons tijdens en na de implementatie geholpen de verpakking perfect af te stemmen op de machines. Ook ogenschijnlijk andere kleine aanpassingen bleken grote gevolgen te hebben. Alleen al door de perforatie in de deksel te verbeteren hebben we veel minder machinestilstand, blijft de lijm beter hechten en hoeven we bijna niet meer handmatig in te grijpen.”