Ook HAK mag zich B Corp noemen

Ook HAK mag zich B Corp noemen

09-03-2023 (11:06) - Sustainable

Deze week neemt HAK B Corp certificering in ontvangst. De groente- en peulvruchtenfabrikant geeft hiermee haar duurzaamheidsstrategie verder vorm, nadat het bedrijf begin dit jaar al haar biologische ambitie presenteerde. HAK benadrukt dat het behalen van de officiële B Corp certificering geen eindpunt is, maar een impuls biedt om haar duurzame koers nog verder aan te scherpen.

Timo Hoogeboom, CEO van HAK, neemt deze week de B Corp certificering in ontvangst uit handen van Tessa van Soest, directeur van B Lab Benelux, de non-profitorganisatie achter de certificering. Daarmee mag Neerlands Glorie Groente en Fruit, waar HAK onderdeel van is, zich officieel een B Corporation noemen: een gecertificeerd bedrijf dat zich inzet voor een betere wereld, met oog voor mens, milieu en maatschappij. Hiermee krijgt HAK toegang tot de ‘B Corp community’, een netwerk van gelijkgestemde bedrijven dat kennis, inzicht en inspiratie biedt, met onder meer benchmarks en events.

In het bijzonder maakt HAK positieve impact op de gezondheid van consumenten, door plantaardige voeding aan te bieden met 100% natuurlijke ingrediënten en met zo min mogelijk toevoegingen. Daarnaast scoort HAK goed door haar focus op duurzame en lokale teelt, met een compensatie voor de boeren voor hun duurzame inspanningen.

Tegelijkertijd laat het assessment ook zien waar nog kansen liggen: zoals het verbeteren van het watermanagement en het verder klimaatneutraal maken van de keten. Punten die naadloos aansluiten op de ‘Groene Keuken’, de duurzaamheidsstrategie van HAK. Hierin staat dat HAK de komende jaren 46% van de CO2-uitstoot gaat terugbrengen en ook de uitstoot in de rest van keten verder onder loep gaat nemen.

Groene Akkermonitor

B Lab moedigt bedrijven aan om niet alleen maatregelen te nemen in de eigen bedrijfsvoering, maar ook te kijken naar manieren om duurzaam gedrag van leveranciers en consumenten te stimuleren en te monitoren. Dat gaat verder dan het voeren van keurmerken. HAK startte begin dit jaar met de Groene Akkermonitor, een methode waarmee HAK samen met telers, aan de hand van een set aan indicatoren, onder meer de biodiversiteit en bodemgezondheid op de akkers in kaart wil brengen

De verzamelde data gaat HAK gebruiken om samen met telers kennis te ontwikkelen, te leren en vervolgstappen te zetten in het verder vergroenen van de teelt. Meer over de duurzaamheidsdoelen en maatregelen is te vinden in het onlangs gepubliceerde Maatschappelijk Impact Rapport van HAK.

Richtinggevend

Timo Hoogeboom, CEO van HAK, is er trots op dat HAK zich nu officieel B Corp mag noemen. Hij heeft het assessment ervaren als een leerzaam traject: “Het B Impact Assessment heeft onze ambities en onze beoogde impact zeker verder op scherp gezet. Naast de scores op onze impact in het uitgebreide assessment was een belangrijke voorwaarde dat we onze statuten moesten aanpassen. Hierin staat dat we in onze bedrijfsvoering rekening houden met de sociale, economische, juridische of andere gevolgen voor stakeholders en milieu. Aan deze voorwaarde hebben we vorig jaar al voldaan.”