Opkomende merken wijzen de weg naar duurzamere smartphones

21-06-2022 (14:48) - Sustainable

Smartphones worden al een tijdje in verband gebracht met een aantal grote duurzaamheidsproblemen, maar de belangstelling voor duurzamere toestellen neemt toe. In december vorig jaar schatte Deloitte dat het verwachte totale aantal smartphones dat tegen eind 2022 in gebruik zal zijn (4,5 miljard), dit jaar 146 miljoen ton broeikasgasemissies zal genereren. Een alarmerende 83 procent van deze uitstoot zal komen van de productie, verzending en het eerste jaar van gebruik van de 1,4 miljard nieuwe smartphones die in 2022 worden verkocht.
 
TCO Development, de organisatie achter TCO Certified - 's werelds meest toonaangevende duurzaamheidscertificering voor IT-producten, ziet de laatste tijd een grotere vraag naar duurzamere smartphones. "De vraag van kopers naar duurzamere smartphones neemt toe en er is ook een grotere interesse onder smartphonemerken om te investeren in duurzaamheid, waardoor de toekomst er weer wat rooskleuriger uitziet. Het zijn opkomende merken die de weg wijzen naar duurzamere smartphones", zegt Sören Enholm, CEO van TCO Development.
 

Fairphone

Vorig jaar werd de Fairphone 4 5G gecertificeerd volgens TCO Certified. Realme GT2 Pro volgde dit jaar. In totaal zijn er nu drie modellen gecertificeerd volgens TCO Certified. Criteria in TCO Certified hebben betrekking op zowel milieu- als sociale verantwoordelijkheid in de toeleveringsketen en gedurende de gehele levenscyclus van het product, waaronder gevaarlijke stoffen, circulariteit, maatschappelijk verantwoorde productie, milieuverantwoorde productie en meer.
 
TCO Certified helpt de stem van de koper direct in de IT-toeleveringsketen te krijgen, waar het merendeel van de duurzaamheidseffecten van een smartphone gedurende zijn hele levensduur te vinden zijn. De criteria zijn ontworpen om verandering teweeg te brengen waar dat het belangrijkst is. Met een ruime keuze aan gecertificeerde productmodellen van bekende merken, is het de certificering bij uitstek voor inkopers die op verantwoorde wijze IT-producten willen selecteren.