
Plantaardige producten steeds vaker bovenaan boodschappenlijstje
Nu financiële zorgen voor Nederlandse consumenten afnemen, staat gezondheid en duurzaamheid steeds hoger op hun prioriteitenlijst. Uit een nieuw onderzoek van YouGov blijkt dat consumenten steeds vaker plantaardige producten kopen, met alle positieve gevolgen van dien.
Met name in categorieën plantaardige zuivel en vlees- en visvervangers is steeds meer animo voor de adoptie van duurzame alternatieven. In de afgelopen vier jaar is het volume van plantaardige zuivelproducten met 17,4% toegenomen, terwijl vlees- en visvervangers een indrukwekkende groei van 25,7% hebben doorgemaakt.
Opvallend is dat plantaardige producten vooral populariteit hebben gewonnen bij specifieke demografische groepen. Jonge professionals, tweeverdieners en milieubewuste consumenten hebben een groter aandeel plantaardige alternatieven in hun winkelmandje.
Drijfveren achter verschuiving
Het onderzoek laat ook het waarom achter deze trend zien. Het prijsverschil tussen plantaardige en dierlijke eiwitten neemt af. Voor vlees(waren) en vis is dit verschil slechts 4% per kilo, voor zuivel ligt dit nog iets hoger met 22% per liter.
Nu financiële zorgen afnemen is er niet alleen meer ruimte om dit prijsverschil op te vangen, maar vooral om na te denken over het effect van voedsel op het milieu en de gezondheid. Consumenten zijn zich in toenemende mate bewust van de milieuvoordelen van plantaardige producten, zoals een lagere CO2-uitstoot en verminderd waterverbruik, en tegelijkertijd spreken de gezondheidsvoordelen, zoals een verbeterde hartgezondheid en een verminderd risico op chronische ziekten, hen steeds meer aan.
Een interessante bevinding uit het rapport is dat 62% van de huishoudens wel eens een plantaardig product koopt ter vervanging van vlees of vis, een stijging van bijna 13% ten opzichte van 2020. Plantaardige zuivel maakt een nog grotere stijging door sinds 2020, namelijk van 22%. Desondanks is plantaardige zuivel minder omarmd in de afgelopen jaren door de Nederlandse huishoudens, met 44% die wel eens een plantaardig zuivelproduct aanschaft.
Een oproep tot collectieve actie
Ondanks deze positieve houding van Nederlander blijven er uitdagingen. Het rapport benadrukt dat plantaardige opties nog steeds een relatief klein aandeel vormen van de totale voedselmarkt. Om het doel van de overheid voor 2030 te behalen, is samenwerking tussen fabrikanten en retailers en een open houding van consumenten essentieel om de eiwittransitie te versnellen.
"De overgang naar een duurzamer en gezonder dieet is een gedeelde verantwoordelijkheid," aldus Eric Harmsen, Key Account Manager bij YouGov Nederland. "Hoewel de vooruitgang bemoedigend is, is er nog veel ruimte voor groei. We roepen zowel consumenten als de voedselindustrie op om plantaardige alternatieven te blijven omarmen en deze toegankelijk, betaalbaar en aantrekkelijk te maken voor iedereen."