Stichting Nederland Schoon: “Broodtrommel moet comeback maken in het straatbeeld”

23-08-2023 (11:14) - Sustainable

Nu de zomervakantie weer ten einde is en de meeste mensen weer naar school en werk gaan, deed Stichting Nederland Schoon onderzoek naar de lunchgewoontes van Nederlanders en met name hoe zij de lunch verpakken.

Aan het onderzoek deden 1.171 mensen mee. Brood is nog steeds de favoriete lunch van Nederlanders, geeft 84% aan en precies de helft (50%) neemt dit altijd mee in een lunchbox. Dat de andere helft van de Nederlanders géén lunchbox meeneemt komt onder meer door de ruimte die het inneemt in de tas, het gemak van geen leeg bakje mee terug hoeven nemen of omdat het simpelweg een gewoonte is om het in een boterhamzakje of andere eenmalige verpakking te doen. Nederland Schoon ziet dus graag comeback van de lunchbox in het straatbeeld om zo afval te voorkomen. Meer dan 55% van de mensen die geen herbruikbaar alternatief meeneemt, geeft namelijk aan wél bereid te zijn om over te stappen. Daarnaast neemt 81% van de basisschoolleerlingen nog altijd een broodtrommel mee versus nog maar 50% van de werkenden.

Om leerlingen vroegtijdig al bewust te maken over het belang van hergebruik en de gevolgen van het gebruik van eenmalige verpakkingen, biedt Nederland Schoon nu ook educatiemateriaal aan. Opvallend is dat een herbruikbare (water)fles wel al genormaliseerd blijkt te zijn. 77% van degenen die aangeven zelf drinken als water mee te nemen naar school of werk, doet dit in een herbruikbare (water)fles. Voor meer informatie over de campagne: www.supportervanschoon.nl

Ouderwetse boterham favoriete lunch

DirectResearch deed in opdracht van Stichting Nederland Schoon onderzoek naar de lunchgewoontes van Nederlanders op school en op het werk. Meer dan de helft (61%) van de Nederlanders gaat naar school of werkt (deels) op kantoor of buitenshuis. 70% van deze groep neemt altijd of regelmatig lunch mee naar kantoor of school. Goed nieuws is dat de helft kiest voor een herbruikbaar alternatief zoals een broodtrommel, maar er is nog steeds een grote groep van 50% die zijn of haar lunch verpakt in wegwerpverpakkingen als plastic zakjes en aluminiumfolie die nog regelmatig in de natuur belanden. Op de vraag wat Nederlanders zoal meenemen voor de lunch staat de boterham met 84% ruim bovenaan. Gevolgd door fruit (46%), stukjes rauwkost (21%), snacks zoals een mueslireep, koekje, snoepje (21%), kwark/yoghurt (21%), salade (14%), crackers of beschuit (14%), warme maaltijd (8%), wraps (8%) en noten/rozijnen/gedroogde vruchten (6%).

Hergebruik de nieuwe norm

Ingrid Goethart, directeur (a.i.) van Stichting Nederland Schoon: “Ons doel is om Nederland schoon te krijgen en daarbij moet hergebruik de nieuwe norm worden. Wat mij opviel is dat mensen aangeven dat zij het meenemen van een herbruikbaar bakje, zoals een broodtrommel, suf vinden. Dit imago moeten we bijstellen. Goed voorbeeld doet goed volgen en daarom pleiten wij voor een comeback van de broodtrommel in het straatbeeld. Het is super dat de helft al een lunchbox meeneemt, maar er is nog een andere helft te winnen. Hoe meer mensen een lunchbox meenemen, hoe normaler het straatbeeld wordt. Op de vraag of men vaker herbruikbare verpakkingen zou kunnen gebruiken, geeft 40% aan het hier (helemaal) mee eens te zijn. Samen met de 55% die zegt over te willen stappen op herbruikbaar, ben ik ervan overtuigd dat we samen kunnen zorgen voor een schoner Nederland.”