Vandebron en NIO bundelen krachten

Vandebron en NIO bundelen krachten

25-04-2023 (11:21) - Sustainable

Je autobatterij binnen enkele minuten swappen en meteen verder rijden. Deze stap in de energietransitie wordt nu ook door NIO gezet op Nederlandse bodem. Met het gebruik van batterijwisselstations biedt NIO klanten een sneller alternatief voor laden aan.

Met behulp van software van Vandebron kan tegelijkertijd het energienetwerk worden gebalanceerd. Duurzaam energieplatform Vandebron en autofabrikant NIO werken samen in een pilot, die in mei van start gaat. De slimme ‘Active Balancing’ software achter deze wordt gezien als gamechanger en antwoord op het overbelaste netwerk.?

Slimme software balanceert energienetwerk

In Nederland is er per vier elektrische auto’s één publieke laadpaal beschikbaar en daarmee hebben we de hoogste laadpaal-dichtheid van Europa. Om de energietransitie te versnellen en elektrisch rijden op grotere schaal mogelijk te maken, biedt NIO het swappen van autobatterijen aan bij momenteel vier en binnenkort zes batterijwisselstations in Nederland. Dankzij de Vandebron ‘Active Balancing’ software kunnen de NIO batterijwisselstations ook ingezet worden om het lokale energienet te balanceren wanneer de energievraag en -aanbod niet aan elkaar gelijk zijn. 
Arno van den Berg (CTO bij Vandebron): “Onze Active Balancing software is een duurzaam antwoord op nieuwe uitdagingen van de energietransitie. Deze innovatieve technologie maakt het namelijk mogelijk om verschillende soorten apparaten tegelijkertijd in te zetten om het energienet te balanceren. Door de toename van meer volatiele energieproductie (zoals zon- en windenergie) is er een belangrijke rol weggelegd voor de opslag van energie."

‘Blue Sky Coming’

Met het NIO Subscription model of de Battery as a Service optie, en de mogelijkheid om de batterij binnen enkele minuten te verwisselen in een NIO Power Swap Station, onderscheidt NIO zich op de Nederlandse elektrische automarkt. Door middel van het swappen van de batterijen, rouleren deze onder bestuurders en worden ze optimaal opgeladen. Dit is niet alleen goed voor de levensduur van de batterij, maar zorgt er ook voor dat gebruikers van de auto met een goede batterij rondrijden.