
Verpact en KCR zetten grote stap richting landelijke recycling koffiecups
De Vereniging Koffiecapsule Recycling (KCR) en Verpact hebben een convenant gesloten om te komen tot een landelijk dekkend systeem voor de recycling van koffiecapsules. Dankzij de samenwerking kunnen consumenten in gemeentes met bronscheiding vanaf januari 2026 gebruikte koffiecapsules bij het PMD gooien, waarna ze gerecycled kunnen worden.
Nederlanders drinken jaarlijks circa 1,9 miljard kopjes koffie uit aluminium en plastic koffiecapsules. 70% van de capsules zijn gemaakt van aluminium en 30% van plastic. Op dit moment wordt slechts een kwart van de gebruikte capsules door de consument weer ingeleverd bij de producent voor recycling. Het overgrote deel belandt in het restafval en wordt verbrand.
Daarom nam KCR in 2023 het initiatief om met individuele afvalsorteerders te werken aan een landelijk recyclingsysteem. De eerste overeenkomsten werden gesloten met nascheidingsbedrijven Omrin en HVC. Het convenant met Verpact is een grote stap richting landelijke dekking, omdat Verpact de regie voert op de inzameling en recycling van verpakkingsafval in heel Nederland.
Bron- en nascheiding
Hoe afval wordt ingezameld, verschilt per gemeente. Consumenten uit bronscheidingsgemeenten, waar plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD) gescheiden worden ingezameld, mogen volgend jaar hun gebruikte koffiecapsules in de PMD-bak of zak doen. In 65% van de Nederlandse gemeentes wordt afval aan de bron gescheiden, apart ingezameld en verwerkt.
Het is de bedoeling dat in 2027 ook in alle nascheidingsgemeentes, waar PMD machinaal uit het restafval wordt gehaald, de koffiecapsules worden gesorteerd voor recycling. Doordat KCR contracten heeft met Omrin en HVC kan dit nu al in een aantal nascheidingsgemeentes.
Concreet plan
Het convenant, getekend in Zwolle op het terrein van PreZero waar zowel klein aluminium als klein plastic al wordt gesorteerd, bevat een concreet implementatieplan. Om de recycling via PMD vanaf januari 2026 mogelijk te maken, zijn aanpassingen nodig van de sortering en verwerking in de afvalketen.
Verpact maakt daarom in het kader van het convenant afspraken met verschillende afvalsorteerders om de dekkingsgraad van de recycling van koffiecapsules in Nederland zo volledig mogelijk te maken. Vanaf 2026 zullen Verpact en KCR koffiedrinkend Nederland met een gedragscampagne stimuleren om gebruikte koffiecapsules via de juiste route weg te gooien.
Grondstoffen gaat niet verloren
Hoewel de koffiecapsules op dit moment wettelijk gezien nog niet als verpakking gelden en daarom nog niet onder de verantwoordelijkheid van Verpact vallen, zal dit onder aankomende Europese regelgeving veranderen en is het bovendien met de forse consumptie belangrijk om de recycling te verbeteren.
Hester Klein Lankhorst, CEO van Verpact: "Door samen met KCR de inzameling en recycling van koffiecapsules te regelen, behouden we kostbare grondstoffen. Het convenant is een belangrijke stap voorwaarts om zoveel mogelijk plastic- en aluminiumverpakkingen te recyclen. Vanuit onze producentenverantwoordelijkheid is het uniek om samen met KCR vooruitlopend op Europese regelgeving, deze afspraken te maken."
Koffiesector neemt verantwoordelijkheid
Nienke Bloemers, directeur van KCR, is ook blij met de samenwerking. "Het convenant toont dat de koffiesector verantwoordelijk neemt voor de optimale recycling van koffiecapsules. Bijkomend voordeel van de samenwerking is dat we naast koffiecapsules ook andere kleine non-ferro materialen, zoals pillenstrips en waxinelichtjes, en klein plastic kunnen recyclen. Zo creëert onze waste no cup-missie een ripple effect voor een circulaire economie."