Adform helpt Audi de CO2-uitstoot van hun digitale advertenties te halveren

30-05-2023 (12:50) - Tech

Adform heeft de resultaten gepresenteerd van de eerste DSP-gestuurde programmatic campagne die gebruik heeft gemaakt van haar ingebouwde CO2-reductiemogelijkheden. 

De inzet, mogelijk gemaakt door de recente samenwerking tussen Adform en Scope3, zorgde voor een vermindering van 52% CO2-uitstoot, terwijl de prestaties van de campagne van Audi ter promotie van haar elektrische auto’s met 65% zijn toegenomen.

Dynamische uitsluiting van 30%

De campagne was onderdeel van een marketingprogramma voor de lancering van Audi's e-tron op de Tsjechische markt. Door een dynamische uitsluiting van 30% van de domeinen met de hoogste uitstoot, optimaliseerde Adform de CO2-uitstoot van de toeleveringsketen, waardoor deze tot 131 gCO2PM (gram CO2-uitstoot per duizend vertoningen) daalde. Een daling van 52% ten opzichte van het marktgemiddelde van 276 gCO2PM. Het terugdringen van de CO2-uitstoot ging gepaard met behoud en verbetering van de campagneprestaties, wat leidde tot een stijging van de CTR met 65% ten opzichte van eerdere onlinecampagnes van Audi.

Scope3-integratie

Adform was begin februari 2023 wereldwijd de eerste DSP (Demand Side Platform) die de techniek van Scope3 integreerde en adverteerders in staat stelde de ecologische footprint van hun campagnes te plannen, meten, optimaliseren en rapporteren. De DSP gaf toentertijd aan dat het strategische partnership een belangrijke stap vooruit was en een logische keuze, omdat het hen in staat stelde om klanten nog beter te ondersteunen bij hun duurzaamheidsstrategie en daarmee de hele keten. Audi was een van de klanten die de integratie in de bèta-fase heeft getest. Door de overweldigende resultaten wordt het programma in de zomer van 2023 verder uitgerold en beschikbaar gemaakt voor alle klanten van Adform.

Cadeau aan de industrie

"Met behulp van onze nieuwe CO2-reductiemogelijkheden hebben we Audi en het verantwoordelijke mediabureau PHD realtime inzicht gegeven in de milieu-impact van hun programmatic inzet en de mogelijkheid om prestaties en CO2-uitstoot tegen elkaar af te wegen. De resultaten bevestigen nu dat er voor adverteerders voldoende ruimte, kwalitatieve inventory en slimme technologie beschikbaar is die domeinen met een hoge uitstoot kan uitsluiten, zonder het bereik of de prestaties in gevaar te brengen. Het is enorm belangrijk dat een merk als Audi nu dit bewijs levert. Hun bereidheid hier inzicht in te geven is een voorbeeld voor en cadeau aan de hele industrie", zegt Oliver Whitten, Chief Operating Officer bij Adform.

Topje van de ijsberg

"We zijn blij dat we met Adform en Scope3 de kans hebben gekregen om pioniers te zijn in het testen, meten en minimaliseren van de CO2-uitstoot van de campagnes die wij inkopen voor onze klanten, waaronder Audi. De resultaten zijn fantastisch, maar wij beseffen dat het meten van onze CO2-voetafdruk in digitale campagnes slechts het topje van de ijsberg is, zij het een hee