Apple presenteert langverwachte AI-functies

Apple presenteert langverwachte AI-functies

11-06-2024 (11:21) - Tech

Terwijl Google, Microsoft en OpenAI al geruime tijd de aandacht trekken met hun AI-ontwikkelingen, treedt Apple nu eindelijk toe tot de AI-arena.

De techgigant, die zich tot nu toe afzijdig hield in de AI-race, kondigde tijdens software-evenement WWDC onder andere aan dat spraakassistent Siri een flinke upgrade krijgt.

Update voor Siri

De AI-verbeteringen, gepresenteerd onder de naam Apple Intelligence, omvatten een update voor Siri. De virtuele  zal binnenkort beter in staat zijn om gebruikers te verstaan en correct te reageren, zelfs als er woorden worden overgeslagen of verkeerd uitgesproken. Bovendien kan Siri nu informatie verwerken uit verschillende apps om gebruikers beter te helpen. Zo kun je Siri vragen naar de podcast die je moeder je gisteren stuurde, waarvoor Siri moet begrijpen wie je moeder is en welk chatbericht een link naar een podcast bevat. Daarnaast wordt Siri handiger in afzonderlijke apps, zoals het samenvatten van e-mails en het bewerken van foto’s.

Samenwerking met OpenAI

Apple heeft ook aangekondigd samen te gaan werken met OpenAI. Later dit jaar wordt ChatGPT geïntegreerd in de nieuwe besturingssystemen voor iPhones en Macs. Siri kan dan de hulp van ChatGPT inschakelen als de assistent zelf geen antwoord heeft. De gebruiker moet hiervoor eerst toestemming geven om de opdracht en relevante informatie naar OpenAI te sturen.

ChatGPT kan ook helpen bij het schrijven van notities of e-mails en kan afbeeldingen genereren op basis van tekstinvoer. Daarnaast worden de AI-functies in de Foto’s-app uitgebreid, waardoor gebruikers nu nog beter op context kunnen zoeken en storende elementen in foto’s kunnen verwijderen.

Gepersonaliseerde emoji's

Een andere nieuwe functie zijn de Genmoji, waarmee gebruikers zelf emoji’s kunnen maken op basis van tekstinvoer. 

Apple zal gebruikersvragen zoveel mogelijk op het eigen apparaat verwerken om privacy te kunnen waarborgen. Alleen wanneer dit niet lukt, wordt het verzoek doorgestuurd naar een Apple-server, waarbij persoonlijke gegevens niet worden opgeslagen.

De nieuwe AI-functies zullen beschikbaar zijn met de lancering van iOS 18 en macOS Sequoia, gepland voor de herfst van dit jaar. 


NU.nl