CanvasHeroes maakt na wandel-app Ommetje nu Toertje

CanvasHeroes maakt na wandel-app Ommetje nu Toertje

16-05-2024 (11:14) - Tech

CanvasHeroes – digital product agency, de Fietsersbond en BAM Infra Nederland trappen samen op de "Fiets naar je Werk Dag" een nieuw avontuur af met de lancering van Toertje.

Geïnspireerd door het succes van de wandel-app Ommetje, markeert de lancering van Toertje een belangrijke stap in de missie van CanvasHeroes, de Fietsersbond en BAM Infra Nederland om duurzame mobiliteit te bevorderen en bij te dragen aan een groene toekomst. Voor die twee laatste was deze samenwerking een logische stap - de twee partijen hebben in het verleden vaker gewerkt aan initiatieven om de fietsmobiliteit in Nederland te stimuleren. De app is vanaf 16 mei beschikbaar voor heel Nederland in de app-store.

Een gezonde en duurzame keuze

Nederland telt meer fietsen dan inwoners en heeft meer dan 40.000 km aan fietspaden. Toch grijpen we nog steeds massaal naar de auto voor korte afstanden: de helft van alle autoritten in Nederland is korter dan 7,5 km, en een derde is zelfs korter dan 5 km. Uit gedragsonderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat bijna 7 op de 10 automobilisten graag vaker de fiets willen pakken voor korte ritten. Kortom, er is veel ruimte voor verbetering. Bovendien blijft Nederland Europees kampioen ‘zitten’: meer dan een kwart van de werkende bevolking zit langer dan 8,5 uur per dag, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau TNO.

Sander Frans, mede-oprichter van CanvasHeroes (bekend van Ommetje): “Met Ommetje hebben we Nederland in beweging gekregen met wandelen. Nu is het tijd om Nederland óók meer te laten fietsen! Fietsen is naast wandelen dé oplossing om meer en duurzamer te bewegen. Met Toertje maken we fietsen niet alleen leuker maar helpen we Nederland de auto vaker te laten staan. Voor een gezonder leven en een duurzamere wereld.”

Voor elke fietser

Toertje is ontworpen voor iedereen: van de dagelijkse pendelaar tot de recreatieve fietser en alles daartussenin. De app biedt vooraf geplande routes - die je helemaal naar wens kunt samenstellen, gesproken navigatie, een overzichtelijke kaart en kent natuurlijk alle fietsknooppunten. Bovendien biedt de app gebruikers de mogelijkheid om fietsroutes te verkennen, doelen te stellen, clubs te starten en beloningen te halen. 

Thijs Zonneveld (journalist, columnist, podcast maker en renner bij BEAT Cycling Club) en Marco te Brömmelstroet (hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam) inspireren de app gebruiker door hun kennis en passie te delen. Na elke afgelegde route ontvang je van hen de statistieken van je toertje, je behaalde mijlpalen en punten. Daarnaast delen de fietsvrienden kennis feitjes over belangrijke thema’s zoals veiligheid, milieu, beweegvriendelijke leefomgeving en uitrusting.

“Toertje is de app die het verschil maakt tussen een saaie routine en een spannend avontuur op de fiets,” zegt Thijs Zonneveld. “Waar mensen vaak dezelfde route fietsen, doorbreekt Toertje de sleur en daagt uit om verder en sneller te gaan, samen met vrienden of familie. Elke fietstocht wordt zo een nieuw avontuur in plaats van een herhaling te zetten."

De Fietsersbond Routeplanner

40.000 km aan fietspaden is door vrijwilligers van de Fietsersbond in kaart gebracht in de Fietsersbond Routeplanner, welke is geïntegreerd in de nieuwe app Toertje. De Fietsersbond Routeplanner wordt continu bijgewerkt door fietsers zelf, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste wijzigingen.

Beeld: Thijs Zonneveld & Marco te Brömmelstroet