Coldplay zet app in voor duurzame keuzes tijdens wereldtour

12-07-2023 (09:56) - Tech

Coldplay maakt sinds de start van hun ‘Music of the Spheres World Tour’ afgelopen maart gebruik van een mobiele app. Ook in Nederland wordt de app ingezet op 15, 16, 18 en 19 juli in de Johan Cruijff Arena.

De app beschikt over interactieve functies om het publiek meer te betrekken bij de tour en ze aan te moedigen om milieuvriendelijke keuzes te maken bij het bijwonen van deze concerten.

Nieuwe samenwerking

De app is onderdeel van een nieuwe samenwerking tussen SAP en Coldplay. In 2019 gaf de band aan dat zij in de toekomst tournees zo milieuvriendelijk mogelijk willen maken. De Music of the Spheres World Tour is sindsdien de eerste tournee. De app is beschikbaar voor iOS en Android en bestaat uit de volgende vier categorieën:

1. Tour
Fans kunnen informatie bekijken over tourdata, de locaties, de beschikbaarheid van tickets, en de shows taggen en delen op sociale media.

2. Planet
Via de app is meer informatie te krijgen over de duurzaamheidsinspanningen van Coldplay, door bijvoorbeeld interactieve games spelen met als thema duurzaamheid en informatie bekijken over de partners van de Music of the Spheres World Tour.

3. Travel
Het reisgedrag van en naar de show, en de ecologische voetafdruk hiervan, is te visualiseren via de app. Er zijn zeven transportmiddelen te selecteren: auto, taxi, trein, openbaar vervoer, fiets, te voet of vliegen. De app berekent vervolgens de impact van het reisgedrag en geeft tips voor het verminderen van CO2 uitstoot. Als fans kiezen voor vervoersopties met een lage CO2-uitstoot, worden ze beloond met een kortingscode die ze kunnen gebruiken in de online winkel van Coldplay. 

4. Universe
De app maakt gebruik van augmented reality. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld dansende aliens uit de videoclip ‘Higher Power’ in een door gebruikers gekozen omgeving laten optreden en hier video's en foto's van maken die ze kunnen delen op sociale media. Ook hebben gebruikers toegang tot exclusieve video's en foto's, een live audiostream van het concert in Mexico-Stad en andere updates van de band.

Compensatie uitstoot

Coldplay gaat daarnaast gebruikmaken van SAP Analytics Cloud om inzicht te krijgen in de ecologische voetafdruk van fans die reizen naar de concerten. De berekende uitstoot wil Coldplay compenseren door het planten van bomen en het aangaan van samenwerkingen met de NGO-partners die worden genoemd in de app. 

Coldplay: “We zijn echt trots op de app voor de Music of the Spheres World Tour. De afgelopen jaren hebben we geprobeerd duurzaamheid centraal te stellen in onze tournee. De app is daar een groot onderdeel van. Je kunt de app gebruiken om de schoonste en groenste manieren te vinden om naar het concert te gaan en terug te komen. Het stelt ons ook in staat om te zien hoe mensen naar de shows zijn gereisd, zodat we al die emissies kunnen verminderen. Je kunt ook exclusieve foto's, optredens en behind-the-scenes toegang krijgen.”