Drimble ontvangt subsidie om nepnieuws te bestrijden met AI

Drimble ontvangt subsidie om nepnieuws te bestrijden met AI

16-04-2024 (12:25) - Tech

De Provincie Noord-Holland kent een subsidie om nepnieuws tegen te gaan toe aan het Nederlandse nieuwsaggregatieplatform Drimble. Drimble zal deze inzetten om op basis van de grote hoeveelheden data waarover ze beschikken, de informatie te checken. Met behulp van geavanceerde data-analysetechnieken kan Drimble nepnieuws identificeren en filteren, en zo de verspreiding ervan tegengaan.

Het gaat om een MIT haalbaarheidssubsidie van maximaal 20.000 euro, die ongeveer 40 procent van de totale projectkosten dekt. De rest komt uit eigen zak. De subsidie onderstreept de noodzaak om nepnieuws te bestrijden. Dit sluit perfect aan bij de missie van Drimble, namelijk het creëren van een betrouwbaarder en veiliger nieuwslandschap. “We zijn dankbaar voor de impuls die de provincie Noord-Holland ons geeft om deze ontwikkeling mogelijk te maken”, vertelt CEO Luke Liplijn. Hij nam onlangs Drimble over.

“We zullen deze nepnieuwsindicator stap voor stap uitrollen en flink moeten testen. Een eerste ontwikkeling die de bezoeker van Drimble gaat zien is dat we deze zomer starten met een feedbackknop bij ieder nieuwsbericht. Op deze manier ontvangen we informatie over nepnieuws om onze artificial intelligence modellen te trainen. In de afgelopen 14 jaar hebben we zo’n 150 miljoen nieuwsberichten verzameld. Dit is een mooie basis om nog meer mooie betrouwbare nieuws- en informatiediensten aan onze bezoekers te leveren."

Over Drimble

Drimble is een toonaangevend nieuwsaggregatieplatform in Nederland, dat nieuws en informatie uit diverse bronnen verzamelt en presenteert. Met een focus op lokale berichtgeving, zakelijke informatie, sport en entertainment, streeft Drimble ernaar om zijn gebruikers accurate en informatie te bieden en nepnieuws tegen te gaan.