Grootste webwinkels van Nederland ontoegankelijk voor mensen met beperking

Grootste webwinkels van Nederland ontoegankelijk voor mensen met beperking

22-02-2023 (11:38) - Tech

De grootste webwinkels in Nederland zijn nog altijd slecht toegankelijk voor mensen met een beperking, blijkt uit een onderzoek onder vijftien van de grootste webshops uit de Twinkle100, uitgevoerd door Level Level.

Vorig jaar vond een vergelijkbaar onderzoek plaats. Sindsdien is er nauwelijks vooruitgang geboekt.

Weinig verbetering

WordPress agency Level Level deed in 2022, net als in 2021, onderzoek naar de top 15 van de ranglijst met de grootste online verkopers in ons land van e-commerce vakblad Twinkle. De centrale vraag was of een bezoeker die alleen een toetsenbord of een schermlezer gebruikt, een bestelling kan doen. Net als vorig jaar bleek dat onmogelijk bij de webshops van Ikea, Belsimpel, Zalando, About You, Hema, de Bijenkorf, Wehkamp en MediaMarkt. Alleen Jumbo voerde genoeg wijzigingen door om een bestelling nu ook door bezoekers met een beperking te kunnen laten plaatsen. Wel verbeterden bijna alle webwinkels hun eindscore ten opzichte van 2021. 

Dwarsbomen

De belangrijkste dwarsbomen zijn interactieve panelen en pop-up vensters die niet zichtbaar zijn met een schermlezer of onbereikbaar zijn met een toetsenbord. Hierdoor is essentiële informatie onleesbaar. De urgentie voor verandering blijkt bij de grote webwinkels nog onvoldoende aanwezig, om meerdere redenen volgens Caitlin de Rooij van Level Level: “Vaak beschikken de product owners, ontwerpers en developers over te weinig kennis over hoe websites vanaf het begin af aan toegankelijk opgebouwd kunnen worden. Ook zijn de richtlijnen, zoals opgesteld in de Web Content Accessibility Guidelines, in complexe taal beschreven. Ook heerst vaak het idee dat het om een te beperkte groep mensen gaat, terwijl één op de vier mensen in Nederland een vorm van een beperking heeft."

Deadline

Tot nu toe moesten alleen websites van de overheid toegankelijk te zijn voor iedereen, maar binnenkort moeten ook de grote webwinkels aan de Europese regelgeving voldoen. Bedrijven hebben tot juni 2025 de tijd om hun website toegankelijk te maken, óók voor mensen met een (visuele) beperking. 

Beeld: Totaalscores webwinkels 2021 en 2022. Bron: Level Level