LessonUp integreert ChatGPT

21-03-2023 (10:05) - Tech

Na succesvolle bètafase kunnen vanaf vandaag 250.000 docenten in 139 landen aan de slag met ChatGPT. De integratie maakt het voor de meer dan 250.000 docenten die gebruikmaken van het platform nog makkelijker om interactief lesmateriaal te creëren voor het basis-, voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs.

Daan Giesen, CEO van LessonUp, spreekt van een doorbraak in het onderwijs zoals we dat tot op heden kennen. Giesen: “De feedback die we in de bètafase hebben gekregen, is dat de docenten vinden dat de ChatGPT-integratie hun eigenaarschap heeft vergroot en dat het nog makkelijker is geworden om activerende werkvormen aan het lesmateriaal toe te voegen. En dat is precies waar docenten en leerlingen behoefte aan hebben.”

Gemakkelijk lesmateriaal creëren met ChatGPT

Waar de ontwikkeling van ChatGPT door velen in het onderwijs kritisch wordt bekeken, heeft LessonUp juist gekeken naar de kansen die ChatGPT biedt. De integratie met de nieuwste AI-innovatie moet docenten helpen bij het formuleren van een effectieve zoekopdracht voor de les die zij willen samenstellen. De ChatGPT-lesgenerator maakt het mogelijk dat een lesstructuur, inclusief de opbouw van de lesonderdelen, binnen een minuut wordt gecreëerd en direct als (online) lesmateriaal beschikbaar is. De lesgenerator zorgt er daarnaast voor dat er automatisch activerende werkvormen, zoals een woordweb voor het activeren van voorkennis of een afsluitende exit-ticket voor het formatief evalueren van het geleerde in het lesmateriaal worden geïntegreerd. De lesgenerator stelt ook in een handomdraai quiz- en pollvragen samen over het onderwerp en geeft bij elk lesonderdeel notities die de docent kan gebruiken tijdens het lesgeven.

Tijdsdruk wordt weggenomen

De combinatie van al deze elementen moet er volgens Giesen voor zorgen dat het eigenaarschap van de docenten wordt vergroot. Tijdsdruk wordt weggenomen en het creëren van leuke, interactieve en effectieve leermomenten wordt makkelijker gemaakt. Giesen: “De docent heeft de volledige controle. Zij bepalen welke lesstof de leerlingen nodig hebben, niet de methode. En dat is ontzettend belangrijk. Een docent op zijn best is de basis voor het onderwijs van de toekomst.”

Over LessonUp

LessonUp is opgericht in 2015 met als doel elke docent in staat te stellen de meest boeiende, plezierige en effectieve leermomenten te creëren. Speciaal voor hen werkt een team van 35+-professionals elke dag aan onze gebruiksvriendelijke, interactieve tool waarmee docenten boeiende lessen kunnen maken. LessonUp helpt hen hun bestaande materiaal om te zetten in complete interactieve lessen en zo samen de toekomst van het onderwijs vorm te geven. Anno 2023 bevat de online bibliotheek meer dan 1.300.000 lessen en gebruiken meer dan 250.000 docenten verspreid over 139 landen het platform, en dit aantal groeit nog steeds.

Venture capital fonds Peak behoort tot de investeerders van LessonUp