Nederlanders hebben opvallend veel vertrouwen in gebruik AI op het werk

Nederlanders hebben opvallend veel vertrouwen in gebruik AI op het werk

09-07-2024 (12:37) - Tech

Nederlandse bedrijfsleiders zijn koplopers in Europa bij het gebruik van AI-tools op het werk.

Ons land laat andere Europese landen als Frankrijk en Duitsland achter zich als het gaat om de bereidwilligheid om AI door te voeren op het werk, blijkt uit een onderzoek door Freshworks

Het onderzoek, opgesteld door Method Research en gedistribueerd door PureSpectrum namens Freshworks vond plaats onder meer dan 7000 bedrijfsleiders in twaalf landen. 

Zelfverzekerd

Nederlanders blijken opvallend veel vertrouwen te hebben in het gebruik van AI – meer dan ieder ander land in het onderzoek. In Nederland geeft 45% van de ondervraagde bedrijfsleiders aan voldoende kennis te hebben van AI. Bovendien beweert nog eens 11% zelfs een expert te zijn op het gebied van AI, vergeleken met slechts 6% in Frankrijk en 5% in Duitsland. Met een totaal van 56% zijn Nederlanders daarmee wereldwijd het meest zelfverzekerd als het gaat om AI.

Met al dit zelfvertrouwen in het achterhoofd, komt het dan ook niet als een verrassing dat Nederlanders zich ook het meest op hun gemak voelen bij het gebruik van softwareapplicaties die zijn verbeterd met behulp van AI (68%). Ruim de helft van de Nederlandse respondenten (52%) zegt AI-tools dagelijks of een paar keer per week te gebruiken.

Opmerkelijk veel vertrouwen

Nederlanders lijken opvallend positief over AI vergeleken met andere landen. De ondervraagde bedrijfsleiders in Nederland zijn van mening dat AI betrouwbaar is vanwege de kwaliteit van het werk dat AI levert (51%), de productiviteitswinst (50%) en de nauwkeurigheid (44%). Dit leidt ertoe dat Nederlandse respondenten zelfs het meeste vertrouwen hebben in AI (74%) van alle respondenten ter wereld.

Een verklaring voor het vertrouwen zou volgens de onderzoekers kunnen zijn dat Nederlanders AI vooral zien als een aanvullend systeem ter ondersteuning van menselijke werknemers, maar niet als een oplossing om hen te vervangen.

Kortere werkweek

Bedrijfsleiders in Nederland zijn dan ook het meest waarschijnlijk bereid te betalen voor AI (17%), om vervolgens te kunnen besparen op werkuren of om het werk eenvoudiger te maken. Voorbeelden zijn werkzaamheden als schrijven, coderen en zelfs het ontwikkelen van beeldmateriaal. Wereldwijd zorgt AI er naar schatting voor dat het gemiddeld 3 uur en 47 minuten van de werkweek afhaalt door werknemers werk uit handen te nemen. Nederlandse respondenten zijn van mening dat dit een manier is om de kwaliteit van het werk te verbeteren, maar ook om meer werk gedaan te krijgen (34%).

De Nederlandse respondenten geven aan dat zij geloven dat er nog steeds mensen nodig zijn om al het werk van AI te beoordelen, monitoren en in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Ze hebben er vertrouwen in dat AI de menselijke beroepsbevolking nooit volledig zal vervangen (67%). Ter vergelijking: in bijvoorbeeld Duitsland is meer verdeeldheid over dit onderwerp (53%).

HR-uitdagingen

Zoveel vertrouwen in AI betekent overigens niet dat Nederlandse bedrijfsleiders zich helemaal geen zorgen maken. Ze zien dat AI vooral activiteiten overneemt in de meer startersrollen. Maar de starter van vandaag is de ervaren werknemer van morgen: degenen waarvan verwacht wordt dat ze de kwaliteit van AI zouden moeten kunnen beoordelen. Als gevolg hiervan zijn bedrijfsleiders in Nederland bezorgd dat ze hun toegang tot de volgende generatie werknemers (39%) kwijtraken.