Product paspoort Aware gaat greenwashing tegen

16-05-2023 (12:03) - Tech

Het Amsterdamse klimaat-techbedrijf Aware™ heeft de afgelopen drie jaar gewerkt aan een digitaal product paspoort dat duurzaam textiel zowel fysiek als digitaal traceert gedurende elke stap in de productieketen.

Bestaande certificering partijen van duurzame kleding staan onder druk, omdat deze fouten en fraude in de hand werken. Merk en consument willen meer openheid en betrouwbaarheid, maar bestaande marktoplossingen bieden geen hulp. Aware™ wil daar verandering in brengen door met werkelijke data zekerheid te geven over de duurzaamheid van kleding en daarmee circulariteit te stimuleren. Dit zodat merken en consumenten bewuste keuzes kunnen maken voor mens en milieu.

De keten in kaart brengen

De technologie van Aware™ maakt het mogelijk om iedere stap in de keten te volgen en goed te keuren. Het team van Aware™ brengt daarvoor de hele keten van het merk in kaart, zodat elke maker direct informatie kan controleren en delen. Feico van der Veen, oprichter en Managing Director van Aware™: “Door gegevens uit eerste hand te krijgen, ontstaat eindelijk een open netwerk van makers, die zowel voor merken als consumenten te vertrouwen is.” Er wordt fysieke tracer aangebracht die elke producent met een speciale handscanner van Aware™ in de keten kan uitlezen. Doordat leveranciers eigen informatie delen op het nieuwe, publieke blockchain platform dat Aware™ heeft ontwikkeld, is alle informatie real-time beschikbaar, zonder tussenkomst van een derde partij.  Frauderen heeft geen zin, want eenmaal geüpload is de informatie direct zichtbaar en niet meer te verwijderen van de publieke blockchain van Aware™.

EU wetgeving

De virtuele keten die ontstaat komt overeen met de nieuwe EU wetgeving, die tegen 2030 in gaat. Ook consumenten kunnen de hele keten en de impact al in de winkel zien op hun telefoon, met een scan van een QR-code in het label van het duurzame kledingstuk.

Digitaal paspoort

In 2020 is het Amsterdamse bedrijf gestart met de ontwikkeling van het ‘Aware Virtual ID', zoals hun digitale productpaspoort heet. Na een aantal pilots met launching partners is het platform nu live. Een van de eerste merken die gebruik maakt van de technologie is het Duitse duurzame merk Armedangels. Naast kledingmerken werkt Aware™ ook voor spelers die actief zijn met promotionele producten.