UNESCO lanceert Women4Ethical AI voor meer gendergelijkheid

UNESCO lanceert Women4Ethical AI voor meer gendergelijkheid

28-04-2023 (11:13) - Tech

In lijn met haar werkzaamheden om een wereldwijd ethisch kader voor kunstmatige intelligentie te implementeren, heeft UNESCO deze week Women4Ethical AI gelanceerd, een nieuw samenwerkingsplatform ter ondersteuning van de inspanningen van regeringen en bedrijven om ervoor te zorgen dat vrouwen gelijkelijk vertegenwoordigd zijn bij zowel het ontwerp als de toepassing van AI.

Vandaag de dag is de kans dat vrouwen en meisjes weten hoe ze digitale technologie voor basisdoeleinden kunnen gebruiken 25% kleiner dan mannen, is de kans dat ze weten hoe ze computers moeten programmeren 4 keer kleiner en is de kans dat ze een ICT-octrooi aanvragen 13 keer kleiner.

Maar 20% van de werknemers in technische functies in machine-leerbedrijven, 12% van de kunstmatige intelligentie-onderzoekers wereldwijd en 6% van de professionele softwareontwikkelaars zijn vrouwen.

"Er is dringend behoefte aan een nieuw evenwicht voor vrouwen in AI om bevooroordeelde analyses te voorkomen en technologieën te ontwikkelen die rekening houden met de verwachtingen en behoeften van de hele mensheid", aldus Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO.

17 vooraanstaande vrouwelijke AI-experts uit de hele wereld

Om dit probleem op te lossen, heeft UNESCO gendergelijkheid centraal gesteld in haar aanbeveling over de ethiek van kunstmatige intelligentie, het eerste wereldwijde normeringsinstrument op dit gebied, dat in november 2021 unaniem is aangenomen door de 193 lidstaten. Dit document, dat een concrete routekaart is voor staten bij het vaststellen van hun AI-beleid, is van plan een genderspecifieke aanpak te hanteren voor alle aspecten van AI.

Om de uitvoering van deze doelstelling te versnellen, is nu het Women4Ethical AI opgericht. Het platform verenigt 17 vooraanstaande vrouwelijke deskundigen uit de academische wereld, het maatschappelijk middenveld, de particuliere sector en regelgevende instanties uit de hele wereld. Zij zullen onderzoek delen en bijdragen aan een repository van goede praktijken. Het platform zal vooruitgang boeken op het gebied van niet-discriminerende algoritmen en gegevensbronnen, en meisjes, vrouwen en ondervertegenwoordigde groepen stimuleren om deel te nemen aan AI.

echte vooruitgang boeken

'Met dit netwerk van dynamische en toegewijde vrouwen zullen we echte vooruitgang boeken om inclusieve en eerlijke resultaten op het gebied van kunstmatige intelligentie te waarborgen, zoals uiteengezet in de aanbeveling van de UNESCO over de ethiek van AI", aldus Gabriela Ramos, UNESCO Assistant Director-General of Social and Human Sciences en medevoorzitter van het platform.