Waarom een VPN gebruiken voor Instagram?

21-11-2022 (16:38) - Tech

VPN (Virtueel Privénetwerk) en Instagram lijken twee tegenstrijdige diensten. De eerste is namelijk ontworpen om je privacy te beschermen en de laatste wordt juist gebruikt om publiciteit te krijgen.

Waarom zou iemand die veel foto’s plaatst op Instagram zich nu ineens zorgen gaan maken over privacy, denk je misschien. Online privacy gaat echter niet om of je wel of niet te vinden bent op het internet. Het gaat om of de informatie die je niet zelf op het internet openbaar maakt, opgeslagen, gebruikt en verkocht mag worden.

Je kan bijvoorbeeld besluiten om een mooie reisfoto op Instagram te plaatsen. Dat betekent echter niet dat je wilt dat marketingbedrijven zomaar je browsergeschiedenis volgen en analyseren.

VPN-diensten beschermen je privacy

VPN diensten helpen je om controle te krijgen over welke informatie je wel en niet wilt geven en aan wie. Door al je internetverkeer te versleutelen en om te leiden via een VPN-server worden hackers, pottenkijkers en databrokers buitengehouden en ontvangt alleen de eindbestemming de informatie die je zelf stuurt. De eindbestemming krijgt bovendien geen extra informatie (zoals je IP-adres) te zien.

Een VPN heeft echter nog een voordeel voor een Instagrammer of (reis)blogger: je kunt ermee je locatie verbergen en zelfs doen alsof je op een andere locatie bent.

Instagram tracking

Instagram (eigenlijk het moederbedrijf Meta) houdt je locatie nauwkeurig bij. Als je in de instellingen onder ‘locatie delen’ hebt gekozen voor ‘Altijd’ of ‘Bij gebruik van de app’, zal je getrackt worden. Instagram maakt gebruik van Bluetooth-zenders, GPS en wifi-toegangspunten om te bepalen waar je bent. Deze informatie wordt dan aan je foto’s gelinkt wanneer je ze uploadt.

Zelfs als je besloten hebt om geen locatie aan je post toe te voegen, worden de foto’s zelf wel voorzien van deze informatie. Dit laatste is zorgelijk, vooral als je vanuit het gemak van je eigen huis foto’s aan het uploaden bent. Wil je deze gevoelige data werkelijk op het internet zetten? En kun je zonder op reis te gaan toch geotags van een locatie aan Instagram-foto’s toevoegen?

VPN verbergt of wijzigt je locatie

Ondanks de vele manieren waarop Instagram je locatie in de gaten houdt, kun je dit veranderen met een VPN. De beste VPN-diensten hebben zelfs GPS-spoofing om het makkelijker te maken.

Let op! Het is het gemakkelijkste om dit middels een PC of laptop te doen, maar het is mogelijk met een Android of Apple apparaat.