Op welke netwerken zitten de kleine telefoonproviders eigenlijk?

23-03-2021 (11:01) - Toeleveranciers

Niet elke telefoonprovider heeft zijn eigen telefoonnetwerk in Nederland. Dat geldt wel voor de grote aanbieders KPN, T-Mobile en Vodafone. Daarnaast heeft ook Tele2 een eigen netwerk. Maar hoe zit het dan met al die kleine aanbieders? Die maken gebruik van één van de grote netwerken, met in feite gewoon dezelfde dekking als je krijgt bij die grote aanbieders. Maar de netwerken verschillen allemaal op z’n minst een beetje wat betreft dekking. Dat is wel een belangrijke factor om mee te nemen bij het abonnementen voor goedkope sim only vergelijken. Welke kleine telefoonproviders zitten op welk telefoonnetwerk?
 

T-Mobile

We rangschikken de netwerken op dekking, van de beste dekking tot de minste dekking. Veel Nederlanders zouden dan KPN op de eerste plaats verwachten, maar dat is niet het geval. Het 4G-telefoonnetwerk van T-Mobile is het meest dekkende telefoonnetwerk in Nederland. Dit netwerk dekt een oppervlakte van maar liefst 98 procent van Nederland. 98,8 procent van de Nederlanders zijn daarmee op hun thuisadres voorzien van dekking. Natuurlijk zijn er een aantal hiaten in de dekking. Deze liggen voornamelijk op de Veluwe, in het dunbevolkte oosten van de provincie Drenthe en op delen van (vooral de oostelijke) Waddeneilanden. De enige kleine sim only aanbieder die gebruik maakt van het netwerk van T-Mobile is Ben.
 

KPN

Niet op de eerste plaats, maar op de tweede plaats qua dekking staat het telefoonnetwerk van KPN. Het netwerk van KPN beslaat 96,1 van de oppervlakte van Nederland. 96,8 procent van de Nederlanders hebben thuis dekking met het telefoonnetwerk van KPN. Vergelijken we de dekking met die van het netwerk van T-Mobile, dan valt op de KPN betere dekking biedt op de Waddeneilanden. In het oosten van het land is de dekking echter minder goed. Net als bij T-Mobile is de Veluwe een blinde vlek. Op het netwerk van KPN zijn aanzienlijk meer kleine aanbieders te vinden. Dat geldt voor Telfort en voor de sim only aanbieders Simyo, YouFone en Robin Mobile.
 

Vodafone

Van de grote netwerken, biedt Vodafone de minste dekking. Het verschil met de netwerken van KPN en T-Mobile is meteen ook vrij fors. Vodafone heeft een netwerk dat ‘slechts’ 86,3 procent van de oppervlakte van Nederland beslaat. Daarmee is wel 93,3 procent van de Nederlanders op hun thuisadres gediend. Toch is het netwerk van Vodafone een echte gatenkaas. Die gaten zijn het grootste in de oostelijke helft van Nederland, maar ook op de Waddeneilanden en zelfs in het uiterste zuiden van Noord-Brabant. De kleine sim only aanbieders die gebruikmaken van het telefoonnetwerk van Vodafone zijn Simpel en Hollandsenieuwe.
 

Tele2

Ook Tele2 heeft een eigen netwerk, maar de dekking hiervan is wat beperkter dan bij de drie grote netwerken. Het netwerk van Tele2 dekt 76,1 procent van Nederland en dien 83 procent van de Nederlanders op hun thuisadres. Er zijn geen kleine sim only aanbieders actief op het netwerk van Tele2, maar de prepaid aanbieder Bliep maakt wel gebruik van het telefoonnetwerk van Tele2.
 
Natuurlijk moet je bij je keuze voor de juiste telefoonprovider dus ook letten op de dekking van het netwerk dat men gebruikt. Maar je kunt je ook afvragen of magere dekking op bepaalde plekken in het land van belang is voor jou als je daar zelden tot nooit komt. Kun je goedkoper uit zijn met een netwerk dat net wat minder dekking heeft, dan kan dit net zo goed een goede keuze zijn die aansluit bij jouw behoeftes.