Verhuizen? Check hier waar je allemaal aan moet denken

05-11-2020 (15:19) - Toeleveranciers

Ken je de uitspraak ‘een goede voorbereiding is het halve werk’? Dit is perfect van toepassing wanneer je een verhuizing op de planning hebt staan. Niet in de eerste plaats omdat een dergelijke happening een hoop overbodige energie kan kosten, terwijl je die veel beter kunt besteden.
 
Het mag geen verrassing zijn dat er bij verhuizen een aantal praktische zaken om de hoek komen kijken die geregeld en / of afgehandeld moeten worden. Ga jij dus verhuizen, maar heb je geen flauw benul waar je moet beginnen? Wanhoop niet, hulp is dichterbij dan je denkt. In dit artikel nemen we met je door hoe je zorgt voor een gedegen verloop van je verhuizing.
 
Neem hierbij in acht dat de door ons opgesomde punten niet in chronologische volgorde zijn genoteerd. Daarnaast gaan we er stiekem vanuit dat we je niet hoeven te informeren over het regelen van verhuisdozen en inpakpapier (voor glaswerk). Is dat wel het geval? Bij deze.
 

Zorg voor voldoende tijd, informeer je werkgever

Niets is vervelender dan tijdgebrek. Een verhuizing dient immers zo soepel mogelijk te verlopen en je wilt je natuurlijk ook graag snel thuis voelen in je nieuwe omgeving (check hier hoe je het zo gezellig mogelijk maakt in je nieuwe onderkomen). Nadat de spullen zijn overgebracht, wil je deze uiteraard zo snel mogelijk op de juiste plaatsen zetten. We raden daarom ten zeerste aan om een x-aantal vrije dagen op te nemen bij je werkgever.
 
Een alternatief hiervoor is verhuizen in het weekend, op het moment dat je gevrijwaard bent van diensten op zaterdag en / of zondag.
 

Schrijf je verzekeringen en nutsvoorzieningen op tijd over (of zeg ze op)

Meestal weet je al een tijdje dat je gaat verhuizen. Het tijdsbestek dat valt tussen de toezegging van een nieuwe woning en de daadwerkelijke verhuisdag, kun je mooi besteden aan het onder de loep nemen van je lopende verzekeringen (bijvoorbeeld zorg, inboedel, opstal auto, aansprakelijkheid etc). Het kan namelijk zijn dat je iets moet aanpassen, of ze in totaliteit kunt opzeggen.
Daarnaast kun je ook nagaan of overstappen naar een andere verzekeraar voordeliger voor je uitpakt. Kijk bijvoorbeeld eens naar een Lemonade verzekering. Heb je alles zorgvuldig nagekeken en wil je een of meerdere verzekeringen overschrijven naar je toekomstige woning? Trek dan op tijd aan de bel en geef je nieuwe adres door.
 
Tip: Niemand wil graag veel betalen voor energie en besparen is altijd een goed plan, want dat geld kun je immers uitgeven aan andere dingen. Hier kun je tien tips vinden die je op weg helpen duurzamer met energie om te gaan.
 
Bovenstaand geldt natuurlijk idem dito voor je nutsvoorzieningen zoals gas, licht, water en internet.
 

Bepaal welke spullen je mee wilt nemen en wat weg kan

Hee, wat een leuk klusje! Het komt vaak voor dat mensen na een verblijf van jaren in dezelfde woning eigenaar zijn van een hoop overbodige spullen. Een verhuizing is daarom het ideale moment om een schifting te maken.
Is het matras met doorligplekken of de bank waarvan de leuning is versleten een aanwinst voor je nieuwe stulpje? Heb je op je nieuwe adres eigenlijk wel voldoende plaats voor die gigantische inloopkast? Het gaat erom dat je voor jezelf kunt nagaan welke spullen je graag mee wil nemen en wat je eventueel graag wil vervangen voor een nieuwe variant.
 
Mocht je bepaalde spullen niet meer nodig hebben, zet het dan niet direct bij het grofvuil. We geven je twee alternatieven:
 
> Verkopen op veilingsites als Marktplaats. Een verhuizing kost altijd geld, hoe je het ook wendt of keert. Op deze manier creëer je een win-win situatie. Jij bent van je spullen af, een ander is er blij mee en het levert je nog wat op ook.
> Optie twee is de kringloopwinkel. In de meeste gevallen komen zij goederen ophalen en hoef je zelf geen moeite te doen, op een telefoontje na.
 
Tip: Meestal verhuis niet alleen jij, maar ook de bewoner van je nieuwe onderkomen. Vind je de vloer die er ligt mooi, of de lamellen? Sla aan het onderhandelen met betrekking tot overname. Dat is altijd goedkoper dan kiezen voor compleet nieuw.
 

Compleet zelf verhuizen of externe hulp inroepen

Heb je zelf de beschikking over vervoer, dan is dat super. Nog mooier is het wanneer je kunt rekenen op de hulp van familie / vrienden op het moment dat je huisraad van dusdanige omvang is dat je het onmogelijk alleen kunt vervoeren. Daar komt nog eens bij dat een zware kast de trap optillen in je eentje vrijwel onmogelijk is.
 
Sta je er onverhoopt toch alleen voor? Dan is er altijd nog de optie een verhuisbedrijf in te schakelen. Naast de nodige laadruimte brengen zij vaak ook voldoende spierkracht mee. Het nadeel hieraan is dat het inhuren van een dergelijk bedrijf vrij kostbaar is. Ga daarom nooit direct met de eerste de beste firma in zee, maar zorg voor vergelijkingsmateriaal en maak op basis daarvan je keuze.