Waarom het belangrijk is zowel thuis als op het werk een VPN te gebruiken

09-06-2020 (14:08) - Toeleveranciers

Als je thuiswerkt en verbinding maakt met de servers op het werk, verstuur en ontvang je data. Deze gegevens kunnen door hackers onderschept worden. Door een VPN te gebruiken, versleutel je deze informatie en werk je op een veiligere manier. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is zowel thuis als op het werk een VPN te gebruiken.
 

Zonder VPN is je data niet veilig

Thuiswerken moet natuurlijk veilig gebeuren. Je verstuurt en ontvangt misschien gevoelige informatie. Bedrijfsgeheimen moeten ook echt geheim blijven, dat spreekt voor zich. Met je gewone verbinding kunnen criminelen gegevens stelen en mogelijk inloggen op het netwerk van het werk. Door een VPN verbinding te gebruiken, kunnen cybercriminelen bijna niet of, in ieder geval veel lastiger, bij jouw gegevens komen. Dat is al de eerste reden om zowel thuis als op het werk een VPN te gebruiken: de veiligheid.
 
Ook vervelend: heb je wel eens gemerkt dat als je thuiswerkt, je veel advertenties te zien krijgt die met je werk te maken hebben? Door een VPN te gebruiken wordt jouw IP-adres verborgen en is het moeilijker voor adverteerders om surfgedrag aan jou te linken. Je verhoogt met een VPN de privacy en anonimiteit op het internet.
 

Hackers kunnen binnendringen op het bedrijfsnetwerk

Is een VPN op het werk ook nodig? ‘Ja’, vinden privacy-experts. Omdat de data die je verstuurt en ontvangt versleuteld is, is het minder eenvoudig voor hackers om de computers op de zaak binnen te dringen. Vaak is het voor hackers al mogelijk met één simpel wachtwoord in te loggen op een heel bedrijfsnetwerk. In het slechtste geval wordt het hele netwerk in gijzeling genomen en moeten bedrijven zelfs losgeld betalen om weer toegang tot hun eigen netwerk te krijgen, of om gevoelige informatie geheim te houden. Met een VPN zijn dit soort situaties beter te voorkomen.
 
Zover wil je het niet laten komen. Daarom is het verstandig dat bedrijven een eigen VPN regelen. Zelf een VPN installeren op de bedrijfscomputer kan vaak ook, maar het is wel belangrijk dit eerst met de ICT-afdeling op het werk te regelen. Bij sommige bedrijven geldt de regel dat medewerkers niet zelf software mogen installeren of een VPN mogen gebruiken. Niet iedere IT'er is er blij mee als medewerkers VPN’s gebruiken.
 

Met een VPN hebben IT’ers meer controle over thuiswerkers

Als de werkgever een eigen VPN heeft opgezet, biedt dit voordelen voor zowel het bedrijf als voor de medewerkers. De privacy van de medewerkers is beter beschermd, en de data die ze versturen is versleuteld. Voor het bedrijf heeft het als voordeel dat de ICT’er meer controle krijgt over wat er gebeurt op het netwerk, als er vanuit huis gewerkt wordt.
 
IT’ers kunnen van tevoren bepalen wie toegang nodig heeft tot de VPN. Ze kunnen ook bepalen welke applicaties zijn toegestaan om te gebruiken. Zo kan bijvoorbeeld worden ingesteld dat geen enkele applicatie kan worden geopend, behalve de toegestane applicaties. Dit zorgt voor een optimale beveiliging. Aan de andere kant kan dit frustratie en ongemak oproepen bij medewerkers: extra applicaties kunnen niet geopend worden, terwijl zij deze wel nodig hebben.
 
Kortom: bedrijven moeten zelf een afweging maken over het gebruik van VPN’s en hoe deze gebruikt kunnen worden om de veiligheid te garanderen. Dit verschilt