BLCKBRD Speaks (deel 21): Eurodance blijft relevant
20-09-2019 (13:59) - Audio
In mei 2019 werd ‘We’re Going to Ibiza!’ van de Vengaboys plotseling het geluid van politiek protest in Oostenrijk, en 20 jaar nadat het nummer was verschenen stond het bovenaan de Oostenrijkse iTunes-lijst. De populariteit was een onverwachte terugkeer naar de jaren 90, toen Nederlandse acts als de Vengaboys en 2Unlimited wereldwijd succesvol waren. 30 jaar na de eerste Eurodance-hits blijven de nummers te horen in reclames, videogames, tijdens sportevenementen en dus ook tijdens politieke demonstraties.
Eurodance is een combinatie van verschillende muziekstijlen, zoals house, techno, Euro disco en hip-hop. Een belangrijk onderdeel van Eurodance zijn de synthesizers, en ook de combinatie van een mannelijke rapper in het couplet met een vrouwelijke zanger in het refrein is een terugkerend element, al zijn er ook bekende Eurodance-nummers waarin er geen sprake is van deze rolverdeling. Zoals de naam doet vermoeden komt Eurodance voornamelijk uit Europa en was het ook voornamelijk in Europa populair. Zelfs een Amerikaanse Eurodance-artiest als Scatman John was in Europa een stuk succesvoller dan in zijn thuisland. Toch had het genre een sterk internationaal gehalte, aangezien de zangeressen en/of rappers van groepen als Snap!, Captain Jack, Black Box en Culture Beat uit Amerika kwamen.
Het popgeluid van de 90s
De oorsprong van Eurodance ligt in de ravescenes van Duitsland, Nederland en België, al kan ‘Ride On Time’ van Italiaanse groep Black Box beschouwd worden als het eerste populaire Eurodance-nummer. Latere hits als ‘Pump Up the Jam’ van Technotronic en ‘The Power’ van Snap! zorgden ervoor dat het genre zich verder door Europa verspreidde en overal nieuwe acts ontstonden. Gedurende de jaren 90 ontwikkelde Eurodance zich meer en meer tot het meest dominante geluid in de Europese popwereld. In Nederland had je bijvoorbeeld, naast de Vengaboys en 2Unlimited, succesvolle groepen als 2 Brothers on the 4th Floor, T-Spoon en Twenty 4 Seven. De populariteit van Eurodance bereikte landen als Australië, Japan en zelfs Zimbabwe. Tegen het einde van de jaren 90 begon de populariteit echter langzaam af te nemen, al bleven er na 2000 succesvolle acts voorbijkomen, zoals Cascada, Basshunter, O-Zone en de Nederlandse groep Ch!pz.
Eurodance is nog steeds overal
Ondanks dat Eurodance dus niet meer de aanwezigheid heeft die het in de jaren 90 had, blijft de populariteit nog overal te merken. Zo zijn de Vengaboys inmiddels de meest succesvolle Nederlandse popgroep aller tijden en treden ze nog steeds op door heel Europa. Hun nummers zijn gebruikt door Amerikaanse sportteams en in Amerikaanse Six Flags-reclames, wat laat zien hoe wijdverspreid Eurodance tegenwoordig is. Zelfs in Amerika, het land waar Eurodance nooit echt aansloeg, zijn de hits onderdeel geworden van het collectieve geheugen.
Thomas van 't Groenewout | BLCKBRD