Oog in oog met de plastic soep
29-03-2019 (10:05) - Campagnes
Er drijft 150 miljard kilo plastic in onze oceanen en ieder jaar komen er miljoenen bij. We kunnen ons er amper een voorstelling van maken, laat staan oplossingen ervoor verzinnen. En zolang het een ver-van-mijn-bed-show blijft, ontbreekt het ook aan daadkracht. Daar wil Dopper, bekend van de hervulbare waterflessen, met het het Oceanic Plasticarium iets aan doen.
Met de onthulling van 's werelds allereerste Oceanic Plasticarium wordt letterlijk een deel van de plastic soep naar Nederland gehaald. In deze kubus, die nu in het Tropenmuseum in Amsterdam te zien is, zit zo'n 2700 liter plastic soep, regelrecht afkomstig uit de Grote Oceaan. Daar waar de massa veruit het grootst is. Dit unieke project legt doelbewust een vinger op de zere plek: door oog in oog te staan met het zwaar vervuilde water, worden bezoekers zich meer bewust van de problemen die ontstaan door plastic afval. De bedoeling is om een discussie op gang te brengen, die ervoor zorgt dat we uiteindelijk allemaal een stuk milieubewuster gaan leven.
ownership nemen
“Mensen zien plastic vervuiling vaak als een immens groot probleem, iets waar je als individu geen invloed op hebt. Met dit kunstwerk willen we dat veranderen. We moedigen iedereen aan om ownership te nemen. We hebben allemaal een aandeel in zowel het probleem als de oplossing. Door ons gedrag te veranderen, kunnen we zorgen dat het single-use plastic probleem iets uit een ver verleden wordt. Daar hopen we op. Dat de plastic soep alleen nog in geschiedenisboeken te vinden is. En misschien in het Tropenmuseum,” aldus Merijn Everaarts, oprichter Dopper en initiatiefnemer van het Oceanic Plasticarium.
confronterend en controversieel
Het Tropenmuseum is niet toevallig gekozen als locatie voor dit unieke museumstuk. Dit 'museum over mensen' staat bekend om zijn bijzondere collecties en tentoonstellingen die verschillende culturen weergeven. Het probleem van de plastic soep verdient een prominente en zichtbare plek in het museum. Het is namelijk een van de belangrijkste gebeurtenissen uit onze recente geschiedenis: confronterend, controversieel en door mensen veroorzaakt. Maar in tegenstelling tot andere museumstukken is het doel niet om de plastic soep te behouden, maar juist dat het uiteindelijk alleen in een museum te bewonderen zal zijn.
Stijn Schoonderwoerd, algemeen directeur van het Tropenmuseum: “Als museum over mensen willen wij bijdragen aan wereldburgerschap. Een wereldburger is iemand die bewust en betrokken is bij de wereld om zich heen. Wij vinden dat het Oceanic Plasticarium een belangrijke boodschap uitdraagt en daarom stellen wij graag ons museum daarvoor beschikbaar.”
Greenpeace
Het plastic in het Oceanic Plasticarium is in 2018 uit de plastic soep gevist door Greenpeace. De container meet 140 x 140 x 140 cm en bevat 2700 liter water. De coördinaten 135°W 35°N verwijzen naar een gebied middenin de Noordelijke Grote Oceaan.
over dopper
Dopper zet zich al jaren in voor schoon drinkwater en het gebruik van minder wegwerpplastic. 5% van hun netto verkoopomzet wordt geïnvesteerd in waterprojecten wereldwijd, onder meer in Nepal in samenwerking met Simavi. Dus hoe meer Doppers er worden verkocht, hoe groter de wereldwijde impact. Daarnaast stimuleert Dopper het gebruik van kraanwater als goedkoop en minder milieubelastend alternatief voor mineraalwater. De gemiddelde Dopper-eigenaar bespaart op jaarbasis maar liefst 40(!) wegwerpflesjes. Dat heeft inmiddels tot een besparing van 40.763.203 kilo wegwerpplastic geleid, dat anders in het milieu terechtgekomen zou zijn (bron: onafhankelijk onderzoek Avance, jaarverslag Dopper).
Het Oceanic Plasticarium beleefdedonderdagavond 28 maart zijn wereldprimeur in het Tropenmuseum Amsterdam. Het is daar nog t/m maandag 15 april te bezichtigen. Daarna zal het museumstuk verhuizen naar Londen.