Free Press Unlimited vraagt aandacht voor onderzoeksjournalistiek

03-05-2022 (15:22) - Creatie

Op Internationale Dag van de Persvrijheid is Amsterdam een publiek kunstwerk rijker. Een streetart werk van kunstenaar Laser 3.14 prijkt op de voorkant van het Volkshotel aan de Wibautstraat. Het kunstwerk, dat in opdracht van Free Press Unlimited is gemaakt, onderstreept het belang van onderzoeksjournalistiek in Nederland en daarbuiten. Juist nu, in tijden van oorlog, is betrouwbare informatie van het grootst mogelijk belang.

De woorden 'militaire operatie', 'mondkapjesdeal' en 'Tata Steel' vallen direct op. In combinatie met de onleesbaar gemaakte tekst met zwarte balken laten deze woorden zien: dit gaat om een overheidsdocument. Onderzoeksjournalistiek heeft de afgelopen jaren al veel schandalen aan het licht gebracht. Een onderzoeksjournalist kan zelf op onthullende informatie stuiten, of een (anonieme) tipgever binnen een bedrijf of overheidsinstelling kan hen op het spoor brengen van een misstand. Onderzoeksjournalisten bijten zich vast in hun onderzoek en kijken kritisch naar de feiten.
 

Onderzoeksjournalistiek

"Tegenwoordig is het moeilijk om uit de stortvloed aan informatie op te maken wat feitelijk is en wat fictie. Daarom is onderzoeksjournalistiek zo belangrijk, het geeft ons de ongekleurde feiten. Dit probeer ik ook te doen met mijn kunst, mijn woorden hebben vaak betrekking op de actualiteiten. Mijn ambitie is om mensen te inspireren om de verschillende perspectieven in overweging te nemen. Het artwork voor Free Press Unlimited is hier een mooi voorbeeld van", zegt Laser 3.14.

Het kunstwerk laat zien dat, hoewel gevoelige informatie vaak moeilijk aan het licht te krijgen is, journalisten zullen doorzetten om alle relevante informatie te vinden die zij nodig hebben voor hun onderzoek. En dat is belangrijk, want onderzoeksjournalistiek functioneert als een waakhond voor de samenleving. Het is een effectieve manier om transparantie te vergroten en autoriteiten en bedrijven ter verantwoording te roepen. Door te onderzoeken, signaleren en onthullen wordt de macht gecontroleerd en komen misstanden, zoals de toeslagenaffaire en oorlogsmisdaden, aan het licht. Toch wordt het belang van onderzoeksjournalistiek nog wel eens vergeten. Sterker nog, onderzoeksjournalisten worden regelmatig bedreigd of aangevallen, denk bijvoorbeeld aan de aanvallen gericht op Willem Groeneveld.