Valentijn geeft leenstelselgeneratie een stem in protestfilm
02-02-2022 (12:00) - Creatie
Stress, prestatiedruk en burn-outklachten. De zorgen van de gemiddelde student gaan lang niet meer alleen over tentamens en lauwe pils. Een groep van maar liefst één miljoen studenten gaat gebukt onder de gevolgen van het leenstelsel, dat in 2015 door het kabinet-Rutte II werd ingevoerd. Student Valentijn van den Heuvel behoort tot deze zogenoemde pech-generatie. Tijdens zijn stage bij filmproductiehuis Bruut Amsterdam maakte hij een protestfilm over de leenstelselproblematiek bij zijn medestudenten.
Valentijn van den Heuvel (21) zit in het laatste jaar van de studie International Media en Entertainment Management aan Breda University of Applied Sciences. Hij hoopt zijn studententijd binnenkort af te ronden met een volgens hem "bijna unieke" studieschuld van slechts €10.000. Zijn ouders hebben hem voor een groot deel ondersteund tijdens zijn studie. "Ik voel me bevoorrecht dat mijn ouders de middelen hebben om dat te doen. Ik hoef me niet iedere maand zorgen te maken of ik mijn studie, huur of boodschappen kan betalen."
Dat is niet vanzelfsprekend, want Valentijn sprak met medestudenten met studieschulden die oplopen tot wel €70.000. De jonge regisseur maakt zich grote zorgen over de gevolgen van het leenstelsel op de mentale gezondheid van zijn leeftijdsgenoten. "Ik zie dat mensen om me heen stress ervaren, bijvoorbeeld door het combineren van een studie en een baan om het leven te bekostigen. Er is een ongezonde druk om je studie zo snel mogelijk af te ronden. Je sociale leven staat daardoor on hold."
Valse belofte
De gedupeerde studenten vertellen Valentijn over valse beloftes die zijn gedaan ten tijde van de invoering van het leenstelsel. De studieschuld zou niet of nauwelijks meetellen bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek, maar "nu blijkt dat die schuld wel degelijk meetelt." De studenten in de film kunnen hun verontwaardiging daarover moeilijk verkroppen. "Dat het nu meetelt, is gewoon niet eerlijk", aldus een gedupeerde. Een andere student vraagt zich af of zij met haar schuld überhaupt nog kans maakt op een huis: "Ik zie het niet voor me dat ik in mijn eentje een appartement kan kopen."
Jong en innovatief
Hoewel de pech-generatie tussen wal en schip valt, willen de meeste jongeren van medelijden niets weten. Valentijn voelt onder zijn leeftijdsgenoten een sterke drang om mee te denken aan een oplossing. "Onze generatie is niet zielig en boos, maar jong en innovatief. We dragen zelf actief passende oplossingen en ideeën aan", aldus de maker. De discussie over wat een eerlijke compensatie inhoudt, laat Valentijn liever over aan studenten met meer affiniteit op dat terrein, "zoals studenten uit de politieke of economische hoek." Maar dat er compensatie moet komen is voor hem wel duidelijk. "We moeten nu in actie moeten komen en van ons laten horen. Op 5 februari bij het compensatieprotest, maar ook daarna."
Delen
Organisaties, studenten en anderen die de boodschap van Valentijn van den Heuvel steunen, kunnen de film hier downloaden. Het staat iedereen vrij om de film te posten op sociale media met de hashtags #krompensatie en #compensatieprotest om aandacht te vragen voor het probleem.