Wat kun je doen om medewerkers vitaal te houden?

01-07-2022 (17:22) - Lifestyle

Ondernemers doen er alles aan hun personeel vitaal en gezond te houden. Het is essentieel voor de stabiliteit van de organisatie. Bij ziekte onder werknemers moet het loon de eerste twee jaar worden doorbetaald. Het maakt dat langdurige ziekte bij verschillende medewerkers al snel een flinke kostenpost kan veroorzaken. Niet alleen vanuit financieel oogpunt is het wenselijk het verzuim onder het personeel zo laag mogelijk te houden. Kijk ook naar het sociale element hiervan, wat voornamelijk van invloed is op het welzijn van de medewerker. Naarmate deze langer ziek is, zal de betrokkenheid bij diens werkgever afnemen. Het maakt het steeds lastiger om terug te keren in de organisatie. In dit artikel lees je meer over hetgeen werkgevers kunnen doen om medewerkers vitaal te houden. 
 

vitaliteit opnemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden 

Profiteer dubbel van de maatregelen die je neemt om de vitaliteit van medewerkers te bevorderen, door deze op te nemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zitten wordt het nieuwe roken genoemd, waardoor zeker mensen met een kantoorbaan baat hebben bij aantrekkelijke regelingen die hun vitaliteit bevorderen. Om een voorbeeld te noemen: bied medewerkers een abonnement bij de sportschool of een lidmaatschap bij een lokale sportvereniging aan. Het is een interessante secundaire arbeidsvoorwaarde voor nieuwe medewerkers en motiveert medewerkers tegelijkertijd om te gaan sporten. Beweging in algemene zin is essentieel om gezond en soepel te blijven. Daarbij helpt beweging het hoofd leeg te maken aan het eind van de dag, waardoor men beter slaapt. 
 

Besteed aandacht aan zowel de fysieke als mentale gezondheid 

Aan het eind van de dag het hoofd leegmaken door te gaan sporten helpt medewerkers niet alleen fysiek, maar ook mentaal vitaal te blijven. Steeds meer werkenden krijgen te maken met hevige stressgevoelens, wat in het ergste geval een burn-out of zelfs depressie tot gevolg kan hebben. Na een burn-out blijkt het voor veel mensen een flinke uitdaging te zijn om terug te keren in een oude functie. Naast het bieden van een vergoeding voor een sportabonnement loont het voor werkgevers, om bewust in te zetten op ontspanning. Bied medewerkers bijvoorbeeld meermaals per jaar een bon aan voor een massage of een bezoek aan de sauna. Ontspanning helpt de mentale weerbaarheid van een medewerker op peil te houden. Het bieden van dergelijke cadeaubonnen is een signaal van goed werkgeverschap; medewerkers zullen sneller, langer blijven hangen binnen de organisatie. 

Tip: in plaats van bonnen aan te bieden voor een massage of saunabezoek, zou je ook periodiek een stoelmasseur kunnen laten komen op de werkvloer. Laat werknemers zich vooraf inschrijven voor een stoelmassage. Het helpt hen gedurende de werkdag te ontspannen. 
 

Maak onderwerpen als stress en een burn-out bespreekbaar 

Onderwerpen als stress en een burn-out zijn vaak onderbelicht binnen organisaties. Dat is zonde, want door dergelijke onderwerpen bespreekbaar te maken zullen medewerkers hun gevoelens eerder met hun manager delen. Signalen van een beginnende burn-out kunnen zo al in een vroeg stadium worden opgepakt; geef de werknemer tijdelijk wat minder werk, of bied deze enkele dagen vakantie aan om bij te komen van een zware periode. Dit is financieel en sociaal aantrekkelijker voor werkgever, dan het bekostigen van een langdurige arbeidsongeschiktheid. 
 

Voorkom hoge kosten met een verzuimverzekering 

Het moeten bekostigen van de arbeidsongeschiktheid van een medewerker zit in de doorbetalingsverplichting die werkgevers in de eerste twee jaar bij langdurige ziekte hebben. Om de financiële stabiliteit van de organisatie niet in gevaar te brengen is het interessant om een verzuimverzekering af te sluiten. Een verzuimverzekering biedt dekking voor deze kosten, die zeker bij meerdere zieke collega’s al snel fors kunnen oplopen. In sommige gevallen vallen niet alleen de kosten als gevolg van de doorbetalingsverplichting binnen de dekking van een verzuimverzekering, maar ook de kosten voor de re-integratiedienstverlening van een derde partij. 

De re-integratie van een medewerker voer je over het algemeen niet zelfstandig uit, een externe partij biedt je hierbij ondersteuning aan. De afspraken die samen met de medewerker, de werkgever en deze externe partij worden gemaakt legt men vast in een verzuimprotocol. 
 

Plan wekelijks een wandeling tijdens de lunch 

De afstand tussen een manager en werknemer op de vloer kan soms best groot zijn, afhankelijk van de structuur binnen de organisatie. Om die afstand te verkleinen en tegelijkertijd in te zetten op een groep vitale collega’s, kun je wekelijks een lunchwandeling organiseren. Zeker in de zomermaanden is het bijzonder prettig om rond lunchtijd kort naar buiten te gaan voor een wandeling in het park, door het centrum van de stad of rond het kantoor. Neem je boterham mee, of haal deze onderweg bij een broodjeshuis. Door als manager deel te nemen aan zo’n wandeling geef je medewerkers het goede voorbeeld en leer je hen op een informele wijze kennen. Andersom geldt dat natuurlijk ook! 

Over het goede voorbeeld geven gesproken: hoe vaak sport jij momenteel? Praat regelmatig met collega’s over je sportactiviteiten en informeer hierbij ook eens naar de sporten die de werknemers zelf beoefenen. Door de verbinding te zoeken en anderen te inspireren met je eigen sportactiviteiten, zullen zij zelf sneller hardloopschoenen aantrekken of de racefiets van zolder halen. 
 

Bewaak de werk/privé-balans van medewerkers 

Een van de gevolgen van het hybride werken van de laatste tijd is het feit, dat veel mensen het lastiger vinden om werk en privé te scheiden. Tijdens werktijd draait men een wasje of ruimt men de vaatwasser uit. Andersom werkt men in de avonduren nog een uurtje langer door. Als werkgever speel je een belangrijke rol in het bewaken van de werk/privé-balans van medewerkers. Voorkom bijvoorbeeld dat je zelf mailtjes beantwoordt of verstuurt in de avonduren. Wijs collega’s daarnaast regelmatig op hun werktijden, waarbij het helemaal niet verkeerd is om daar enige ruimte in te laten. Laat medewerkers bijvoorbeeld hun eigen werktijden kiezen tussen 7.00 en 20.00 uur. Daarvoor of daarna zouden medewerkers tijd moeten besteden aan vormen van ontspanning. 

Hybride werken betekent niet dat men volledig vanuit huis zou moeten werken; laat mensen ook regelmatig naar kantoor komen. Op deze wijze voorkom je dat collega’s de betrokkenheid bij de organisatie verliezen of terechtkomen in een eigen bubbel. Het is voor collega’s belangrijk de verbinding met elkaar te zoeken; deel kennis, ervaring én frustraties. De koffieautomaat op kantoor leent zich daar goed voor.