Nederlander blijft merkentrouw

23-05-2012 (08:31) - Marketing

Het European Trusted Brands onderzoek 2012 van Reader’s Digest laat zien dat Nederlandse consumenten een zeer stabiele voorkeur voor merken hebben. De opvallende resultaten zijn te lezen in het juninummer van Reader’s Digest. Conclusie is dat Nederlanders duidelijk trouw zijn aan merken.
 
Nederlanders wassen al jaren het haar met Andrélon, verzorgen hun huid met NIVEA, kiezen voor de vitamines van Davitamon, slikken pijnstillers van het merk Kruidvat, regelen hun bankzaken bij Rabobank en vullen hun brandstoftank bij Shell. Het European Trusted Brandsonderzoek laat zien dat consumenten juist in moeilijke tijden trouw blijven aan merken en dienstverleners. Reader’s Digest onderzoekt jaarlijks op Europees niveau de merkvoorkeur van consumenten in twintig productcategorieën, waaronder auto’s, computers, banken, verzorgingsproducten en reisorganisaties. In elk land is een aantal lokale categorieën toegevoegd. In Nederland zijn 18 extra productcategorieën in het onderzoek opgenomen. 
 
In de productcategorieën die op Europees niveau zijn onderzocht, kunnen maar liefst dertien van de twintig merken in Nederland al ten minste vijf jaar onafgebroken rekenen op het meeste consumentenvertrouwen. KPN neemt als internetprovider na drie jaar het stokje weer over van Ziggo – al blijven de verschillen klein. Nokia geniet in Nederland (40%) en in dertien andere landen nog altijd het meeste vertrouwen in de categorie ‘mobiele telefoon’. Toch laat het onderzoek zien dat het aantal stemmen voor Nokia elk jaar terugloopt (in Nederland een daling van 8% ten opzichte van 2011). Opvallende verliezer dit jaar is D-Reizen; in de categorie ‘reisorganisaties’ heeft zij haar koppositie na 9 jaar moeten afstaan aan Arke.
 
‘Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom we kiezen voor een bepaald merk. Prijs speelt vaak een belangrijke rol, maar ook imago, gevoelswaarde en kwaliteit leggen gewicht in de schaal. Samengevat komt het vrijwel altijd aan op het vertrouwen dat we in een merk hebben. We moeten op een merk kunnen bouwen, er met een gerust hart ons geld aan kunnen uitgeven. Een betrouwbaar merk biedt ons wat het belooft’, aldus Piet Bontje, Advertising Salesmanager van Reader’s Digest Benelux. 
 
Merken die te midden van alle concurrentie het vertrouwen van consumenten weten te winnen en een koppositie in de markt verwerven, leveren in deze tijd van onzekerheid een bewonderenswaardige prestatie. Een merk moet van toegevoegde waarde zijn, een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben, zichtbaar en bereikbaar zijn én zekerheid en veiligheid bieden.
 

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.

Bureaus

Media

Economisch