Voedingscentrum verklaart oorlog aan XXL-verpakking

04-06-2012 (09:09) - Marketing

Het Voedingscentrum pleit voor een verbod op grote verpakkingen in supermarkten en ook op grote porties eten en drinken in fastfoodrestaurants en andere eetgelegenheden. Dat  liet het Voedingscentrum in het RTL programma ‘Editie NL’ weten. 
 
Het centrum verklaarde tijdens het symposium 'Gezond en Duurzaam - Pak de juiste portie' dat porties tegenwoordig onverantwoord groot zijn. Ook  zouden  voedingsproducenten gestimuleerd  moeten worden om hun product aan te bieden in kleinere porties. Het voedingscentrum wil hiermee de consument  helpen om gezonder te eten, niet te veel te eten en ook geen voedsel te verspillen.
 
Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat de portiegrootte van ons eten en drinken sinds begin jaren ’80 fors is toegenomen. En door deze grote verpakkingen gaan we meer eten. Onderzoekster Ingrid Steenhuis: 'Van grote porties en uit grote verpakkingen eten we tot 30 procent meer. Mensen vinden het moeilijk om de hoeveelheid eten af te stemmen op hun energiebehoefte en eten dan vanzelf meer dan nodig. Dit eetgedrag verhoogt het risico op overgewicht.’ 
 
Uit het onderzoek van Steenhuis blijkt verder dat consumenten worden verleid tot het kopen en eten van grotere porties. ‘XXL porties zijn vaak relatief goedkoper. Een grote portie levert dus letterlijk ’meer waar voor je geld’ dan een kleine portie.’
 

Ook in de Verenigde Staten is er discussie over te grote porties. Burgemeester Bloomberg van New York riep afgelopen week op om super-size frisdranken te verbieden. Om overgewicht tegen te gaan, wil Bloomberg flesjes en bekers bij restaurants, bioscopen en sportparken limiteren tot een halve liter.  


Reacties

Het is bekend, dat mensen die zich niet gelukkig voelen vaak meer gaan snoepen, eten en drinken om dat gevoel te compenseren. Nederlanders scoren op de schaal van geluksbeleving behoorlijk hoog. Tegelijk blijken onze landgenoten de voorbije dertig jaren 30% grotere porties te nuttigen. Wie weet is die sterk toegenomen consumptie een camouflage van een dieperliggend sluimerend gevoel van ontevredenheid, ongeluk. Als dat zo is speelt de leverancier hier mooi op in en moet de consument om zijn geluksbeleving hoog te houden ten minste even veel en wellicht nog meer nuttigen. Ongeluk en omzet gaan dan hand in hand. De prijs hiervoor is een reeks gezondheidspro- blemen met obesitas als een zichtbare manifestatie. Misschien kan Ingrid Steenhuis van de V U onderzoeken of er sprake is van een corellatie tussen geluksbeleving en eet/drink volume. "Liever zwaar dan zwaarmoedig?", "Beter dik dan droevig?" of "Ook kleine beetjes helpen!" Oorzaak en gevolg blijven boeien. Succes Ingrid!
JanCees van Beers @ 04-06-2012 14:28 uur

Bureaus

Media

Economisch