Weinig sympathie voor nieuwe omroepen

12-03-2009 (10:08) - Media

Nederland heeft weinig trek in de nieuwe omroepen. De Populisten, dierenknuffelaars, Afro-Hollanders, liefhebbers van slechte muziek en die andere populisten die hunkeren naar eigen zendtijd staan nog vaak voor een gesloten deur. Slechts een op de zes Nederlanders zit te wachten op nieuwe omroepen.

Powned (elf procent), Omroep C (negen procent) en Wakker Nederland (zeven procent) kunnen op de meeste steun rekenen van de Nederlandse televisiekijker, maar veel van de nieuwe initiatieven worden door minder dan vijf procent warm ontvangen. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van mediabureau Stroom onder 1.050 respondenten werd gehouden door onderzoeksbureau De Vos & Jansen.

Slechts 3 procent van de huishoudens (+/- 150.000) heeft zich aangemeld als lid van een van de kandidaat-omroepen. Een van de oorzaken is dat, met uitzondering van Wakker Nederland (18 procent) en Powned (17 procent), de meeste nieuwe initiatieven nagenoeg onbekend zijn. Uiteraard is de sympathie voor WNL en PowNed het grootst onder de eigen achterban. Van de lezers van De Telegraaf steunt 38 procent het initiatief van WNL. Bijna een derde van de bezoekers van Geen Stijl is voor PowNed. Partijen als Piep en Omroep C komen niet verder dan een procent spontane naamsbekendheid.

Publiek vs commercieel
Volgens 47 procent van de ondervraagden zullen de nieuwe omroepen met die paar uur zendtijd per week het verschil niet gaan maken. Over het algemeen zijn de ondervraagden tevreden over de publieke omroepen. De Publieke Omroep onderscheidt zich volgens 52 procent van de ondervraagden nog steeds van de commerciële stations, slechts een minderheid (16 procent) vindt dat de Publieke Omroep te links is georiënteerd. Van alle publieke omroepen bieden de VARA, KRO en NCRV de meeste toegevoegde waarde. De kleine omroepen Llink en Max bieden, opvallend genoeg, slechts volgens 30 procent van de tv-kijkers toegevoegde waarde.

De tv-kijkers zijn dan ook te spreken over het programma-aanbod van de publieke omroepen. Kritiek is er echter wel. Zo zou 40 procent van de kijkers meer documentaires willen. Ook het aanbod van speelfilms en wetenschappelijke programma's kan volgens 30 procent van de tv-kijkers vergroot worden. Dit zou dan met name ten koste mogen gaan van quizzen, religieuze programma's en reality tv-series. Eén op de vijf kijkers vindt bovendien dat er teveel tijd aan sport wordt besteed door de Publieke Omroep.

Momenteel houden de voor- en tegenstanders van het publieke bestel elkaar in evenwicht met elk ongeveer 30 procent. Een grote groep neemt een neutraal standpunt in over de Publieke Omroep. Dit neemt niet weg dat bijna 45 procent van de respondenten pleit voor een BBC-model met zenders zonder duidelijke maatschappelijke, politieke of religieuze signatuur. Deze worden door minder dan vijf procent warm ontvangen.
 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.

Bureaus

Marketing

Economisch