Kwart freelancers werkt dag minder dan voor de pandemie

09-11-2021 (13:47) - Mensen

Nét geen honderd procent van de Nederlandse freelancers geeft aan dat er significante veranderingen in hun werkweek hebben plaatsgevonden. Een kwart werkt in vergelijking zelfs een dag minder en dertig procent heeft sinds het begin van de coronapandemie volop geëxperimenteerd om productiever te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van freelanceplatform Fiverr, onder meer dan duizend Nederlandse freelancers werkzaam in de zakelijke dienstverlening.
 
Een kwart van de freelancers werkt inmiddels een dag minder in de week dan voor de pandemie. Daar staat tegenover dat een kwart aangeeft minder vaak te pauzeren. Hetzelfde percentage geeft zelfs aan regelmatig een hele nacht door te werken. Peggy de Lange, verantwoordelijk voor de internationale groei van Fiverr, spreekt van een volgende fase van het 'nieuwe werken': "Het idee dat je zelf bepaalt wanneer hoe en waar je werkt krijgt een behoorlijk nieuwe dimensie als mensen ook in de nacht gaan werken. Dat moedigen we niet per se aan en het zal bovendien wel even duren voordat de rest van de zakelijke markt daarop aansluit, maar het bewijst dat freelancers echt de baas zijn over hun ritme en productiviteit."


Hell Week wint populariteit

In de zoektocht naar productiviteit waagde ruim een kwart van de freelancers zich aan een ware productiviteitshype, de zogenaamde Hell Week. Het idee hiervan is om elke dag om 05.00 uur op te staan, tot 12.00 uur in de middag extreem hard te werken om vervolgens direct daarna te sporten. Het restant van de dag bestaat uit vrije tijd. Ook een nacht doorhalen hoort erbij. De Lange: "Als freelancers heb je de vrijheid je eigen tijd in te richten. Het doorbreken van een vast ritme kan zorgen voor hernieuwde energie. Onderzoek wijst daarnaast uit dat mensen 's ochtends de grootste focus hebben voor belangrijke beslissingen en taken", stelt De Lange. "Hell Week klinkt daarom zo gek nog niet, zeker niet wanneer je werkt voor internationale opdrachtgevers."
 

Werken buiten de deur

Met het oog op de nabije toekomst geeft ruim een op de drie freelancers aan buiten de deur te willen werken, omwille van de productiviteit. Iets minder dan zeventig procent is dan ook niet geheel tevreden met de huidige situatie waarbij thuiswerken nog de norm is. "Als het weer toegankelijker wordt om op locatie te werken of zakelijk te reizen gaan freelancers waarschijnlijk weer bij de opdrachtgever, flexkantoren en koffiezaken zitten", zegt De Lange.