Mondkapjes op het werk, hoe zit het

05-01-2022 (10:42) - Mensen

Een corona-uitbraak binnen je bedrijf wil je voorkomen. Als werkgever moet je zorgen voor een zo veilig mogelijke en gezonde werkplek voor je werknemers. Dat betekent dat je als werkgever maatregelen moet nemen om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. Mag je als werkgever je personeel verplichten om een mondkapje te dragen? We zochten het uit.
 

De zorgplicht van de werkgever

Een werkgever heeft een zorgplicht ten opzichte van de veiligheid en de gezondheid van zijn medewerkers. Niet alleen voor werknemers in loondienst, maar ook stagiaires en vrijwilligers of andere personen die werk verrichten in het bedrijf. Als een medewerker schade oploopt tijdens het werk, dan is de werkgever hiervoor aansprakelijk, tenzij deze kan bewijzen dat hij heeft voldaan aan de zorgplicht. Dit betekent dat een werkgever ook aansprakelijk kan zijn als een werknemer tijdens het werk besmet raakt met het coronavirus en hierdoor schade oploopt. De werkgever kan deze aansprakelijkheid voorkomen door aan te tonen dat hij aan de zorgplicht heeft gedaan. Dit betekent dat je kunt vragen aan je personeel om een mondkapje te dragen tijdens het werk. Het beste kun je dit doen door je te beroepen op het instructierecht
 

Instructierecht van de werkgever

Werknemers moeten zich houden aan de instructies die de werkgever oplegt. Hij is dus verplicht zich te houden aan de voorschriften van zijn werkgever die gaan over het verrichten van het werk. Op basis van het instructierecht kan een werkgever zijn werknemers verplichten om een mondkapje te dragen, mits dit redelijk is. Het dragen van een mondkapje zou kunnen worden opgenomen als kledingvoorschrift. Zo zou je het kunnen zien als extra veiligheidskleding.
 

Mag een medewerker weigeren een mondkapje te dragen?

Als een medewerker geen redelijke grond heeft om het dragen van een mondkapje te weigeren is deze verplicht het mondkapje te dragen omdat dit een instructie is van de werkgever is. Heeft de medewerker wel een redelijke grond, bijvoorbeeld omdat deze een longaandoening is, zoals bijvoorbeeld in het geval van astma, dan kan er een uitzondering gemaakt worden. 
 

Het volgen van de basisregels

Is je bedrijf niet werkzaam in de zorg dan moet je je als werkgever aan de basisregels van de overheid houden. Deze basisregels zijn, blijf thuis bij klachten, houd 1,5 meter afstand van anderen, was je handen en hoest en nies in je elleboog. Daarnaast zijn mondkapjes verplicht in publieke ruimtes. Werken op een kantoor of in een fabriek is zo’n openbare ruimte en anderhalve meter afstand houden is vaak niet mogelijk. Bijvoorbeeld als medewerkers elkaar kruisen op weg naar het toilet, of het koffiezetapparaat. In dit geval is het verstandig om op zulke momenten het dragen van een mondkapje verplicht te maken. 
 

Voordelen van een mondkapje

Het dragen van een mondkapje kan de verspreiding van het coronavirus door middel van vochtdruppels in speeksel voorkomen. Wanneer je een mondkapje draagt is het belangrijk om deze op de juiste manier op te zetten en af te zetten. Trek hem bij de oren los en niet vanuit de voorkant. Je moet er namelijk vanuit gaan dat de voorkant besmet is. Stoffen mondkapjes zijn het minst hygiënisch. Deze zou je dagelijks op 60 graden moeten wassen. 
Het meest hygiënisch zijn wegwerp mondkapjes. Deze kun je na gebruik weggooien en voor de volgende keer een nieuwe pakken.
 

Medische mondkapjes

De wegwerp mondkapjes die je kunt kopen in drogisterijen en apotheken zijn niet-medische mondkapjes. Het verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes is dat ze een andere functie hebben. Medische mondkapjes beschermen ook de drager, niet-medische mondkapjes werken andersom. Deze beschermen vooral bescherming aan mensen in de nabije omgeving van de drager. Een niet-medisch mondkapje zorgt ervoor dat de druppels uit de neus en uit de mond niet worden verspreid. Medische mondkapjes moeten voldoen aan Europese richtlijnen en worden gecontroleerd. Het voordeel van medische mondkapjes is dat ze niet alleen je omgeving beschermen, maar ook jouzelf.