Zo zorg je ervoor dat je in 2022 eindelijk start met ondernemen: 5 stappen
12-01-2022 (10:18) - Mensen
Roep je al jaren dat je een eigen bedrijf wilt beginnen, maar komt het er steeds maar niet van? Misschien is 2022 dan wel een prachtig jaar om eindelijk te starten met ondernemen. Volg deze 5 stappen om je droom waar te maken!
-
Bepaal wat voor bedrijf wil je starten
Veel ondernemers hebben een specifiek idee over wat voort soort bedrijf ze willen beginnen, maar het zou ook goed kunnen dat het vooral het ondernemerschap is wat je aantrekt en je het verder nog niet precies weet. De eerste stap is dan uiteraard om hier duidelijkheid over te krijgen. We kunnen je uiteraard niet vertellen wat je moet gaan doen, maar één ding kunnen we je wel tippen: kies iets wat dicht bij jezelf staat. Het kan verleidelijk zijn om voor iets te kiezen wat puur lucratief is, maar als je er geen affiniteit mee hebt, houd je het op de lange termijn nooit vol. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je moet het oprecht leuk vinden om te doen, anders zal je het het harde werk niet waard vinden.
-
Schrijf een ondernemingsplan
Het is niet verplicht om een ondernemingsplan op te stellen, maar in veel gevallen is het wel verstandig. Het geeft je inzicht in wat je precies wilt bereiken wat je bedrijf. Een duidelijke koers is een belangrijk onderdeel van de weg naar succes. Daarnaast is het handig als alles wat je moet en/of wilt regelen op papier staat, zodat je zeker weet dat dit in orde wordt gemaakt. Tot slot kun je een ondernemersplan aan potentiële investeerders laten zien. In dat geval is een ondernemingsplan zelfs noodzakelijk.
-
Kies een bedrijfsnaam
De volgende stap is het bepalen van een bedrijfsnaam. Mits je die niet allang verzonnen hebt natuurlijk. Het verzinnen van een bedrijfsnaam kan op verschillende manier tot stand komen. Uiteraard door een ouderwetse brainstormsessie, maar als dat niets oplevert, kun je je heil zoeken in en kant-en-klare bedrijfsnaam. Op verschillende platforms kun je lijsten met bedrijfsnamen vinden, soms zelfs al met een logo en een domeinnaam erbij.
Schrijf je in de bij de Kamer van Koophandel
Tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hier leg je je bedrijfsnaam en de rechtsvorm vast. Deze rechtsvormen zijn er:
-
Als je alleen bent, kies je het liefst voor een eenmanszaak of een besloten vennootschap (bv). De meeste starters schrijven zich in als een eenmanszaak.
-
Als je met meerdere personen een bedrijf bent, zijn er verschillende opties: een vennootschap onder firma (vof), een bv, een maatschap of een coöperatie. Als bv of coöperatie ben je met je privévermogen niet aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Dat is dus een voordeel van deze rechtsvormen.
Nadat je de rechtsvorm hebt gekozen, voorziet de Kamer van Koophandel je van een btw-nummer. Je hebt officieel een bedrijf!
-
Ga op zoek naar klanten
Zodra je inschrijving gereed is, kun je op zoek naar klanten. Vooral in de eerste periode gaat hier ontzettend veel werk in zitten. Zorg dat je zowel online als offline laat weten dat je bedrijf bestaat: van een aankondiging op je social mediakanalen tot het tussen neus en lippen door vermelden in een gesprek op een verjaardag. Investeer in zaken als flyers en zoekmachineoptimalisatie, zodat je bedrijf naamsbekendheid opbouwt. Daarnaast is het goed om naar bijvoorbeeld beurzen en netwerkborrels te gaan, maar dat hangt ook een beetje af van de branche waarin je je bevindt.