Wanneer wordt managed webhosting interessant?

29-04-2020 (13:20) - Tech

Het percentage consumenten dat aankopen online doet, groeit. Daarbij gebruiken zij het internet om verschillende producten en bedrijven met elkaar te kunnen vergelijken. Het opstarten van een website is tegenwoordig heel eenvoudig. Schaf een domeinnaam aan, zorg voor een webhostingpakket en laat een vormgeving maken. Je kunt de vormgeving ook als een bestaande lay-out kopen. Zo houd je de kosten voor een website laag. In dit artikel zoomen we in op de verschillende soorten webhosting. Ga je voor shared webhosting, of kies je voor een VPS?
 

Verschillende soorten webhosting uitgelicht

In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten webhosting, namelijk: managed webhosting en VPS-hosting. Bij shared hosting worden de resources van een server gebruikt door meerdere mensen. Het alternatief is VPS-hosting, waarbij een gedeelte van de resources volledig van jou is. Je hebt hierbij meer keuzevrijheid om de server naar eigen wens in te richten. Houd er rekening mee dat enige technische kennis vereist is om een server te kunnen beheren.
 

Voordelen van shared webhosting

Het gebruik van managed webhosting heeft verschillende voordelen. Zo is een dergelijk webhosting pakket ideaal voor ondernemers met een simpele bedrijfswebsite of startende webwinkel. Een Virtual Private Server (VPS) is in zo’n geval overbodig. Zoals reeds beschreven werd, heb je bij shared hosting geen omkijken naar het beheer van de server. Naast het feit dat je geen technische kennis nodig hebt, is shared hosting over het algemeen goedkoper dan VPS-hosting. Je huurt immers met meerdere mensen een deel van de beschikbare serverruimte! Bij de meeste hostingpartijen kun je het pakket eenvoudig upgraden, wanneer blijkt dat je te weinig ruimte hebt.
 

Nadelen aan het gebruik van shared webhosting

Zitten er enkel voordelen aan het gebruik van shared webhosting? Nee, het heeft ook een aantal nadelen. Zo is het presteren van je eigen website enigszins afhankelijk van de andere websites op een server. Als een andere website te maken krijgt met een DDoS-aanval, vertraagt dit ook je eigen website. Dit kan vervelend zijn! Bij simpele bedrijfswebsites is de invloed van dergelijke aanvallen echter minimaal. De kans op een DDoS-aanval is beperkt en het aantal bezoekers op je website zal relatief klein zijn.