Slapen met je mobieltje
16-08-2017 (10:34) - Toeleveranciers
Een meerderheid van de 16- en 17-jarige Nederlandse jongeren gebruikt het laatste uur voordat zij gaan slapen op doordeweekse dagen hun telefoon (68%). Bovendien kijken bijna twee op de vijf jongeren na het wakker worden meteen weer op hun telefoon (37%). Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Team Vier onder ruim 500 16- en 17-jarige Nederlanders. Het onderzoek is opgezet in samenwerking met jongeren van het Haagse Christelijk Lyceum Zandvliet.
Het gebruiken van de telefoon (bijvoorbeeld voor Whatsapp of andere apps) in het laatste uur voordat zij gaan slapen, is met afstand de meest populaire activiteit. Twee op de vijf jongeren kijken televisie (40%), ongeveer één op de drie luistert muziek (35%). Meisjes in de leeftijd van 16 en 17 jaar gebruiken vaker hun telefoon, kijken vaker televisie en luisteren vaker muziek dan jongens van diezelfde leeftijd. Jongens computeren en gamen daarentegen vaker in het laatste uur voordat zij naar bed gaan dan meisjes.
De meeste jongens gaan doordeweeks om 22:30 uur naar bed. Voor meisjes is dit een half uur later. Jongens van 16 en 17 jaar gaan doordeweeks gemiddeld om 22:44 uur naar bed en in het weekend om 0:37 uur. Voor meisjes is dit op doordeweeks dagen vrijwel gelijk (22:41 uur), maar in het weekend gaan ze gemiddeld iets eerder naar bed dan jongens (0:14 uur).
Een meerderheid van de jongeren slaapt ‘altijd’ of ‘vaak’ in één keer door (70%) en valt gemakkelijk in slaap (60%). Circa de helft voelt zich ‘altijd’ of ‘vaak’ uitgerust als zij wakker worden (49%). Een minderheid ligt wel eens wakker van de eigen schoolprestaties (8%) of heeft last van nachtmerries (3%). Opvallend is dat jongens betere slapers lijken te zijn dan meisjes: ze slapen vaker in één keer door, vallen gemakkelijker in slaap en voelen zich (daardoor) vaker uitgerust. Meisjes daarentegen liggen vaker wakker van hun schoolprestaties en hebben vaker last van nachtmerries dan jongens.
Web interviewing
Het veldwerk vond plaats van 25 tot en met 28 mei 2017. | Hierbij werden 527 Nederlanders van 16 en 17 jaar ondervraagd. De onderzoeksresultaten zijn na herweging op leeftijd en geslacht representatief voor alle Nederlandse jongeren van die leeftijd. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. In het onderzoek onder de jongeren zijn ook vragen opgenomen over het gebruik van social media, seksuele activiteit en studiefinanciering.
De volledige rapportage van het onderzoek zal volgende week gepubliceerd worden op www.teamvier.nl.