Agenda

Kunstcafé & filmmiddag rondom ‘Walker Evans Revisited’ bij Museum Helmond

Tentoonstelling

Kunstcafé & filmmiddag rondom ‘Walker Evans Revisited’ bij Museum Helmond

za 4 februari 2023 t/m zo 12 februari 2023 - Op 4 februari vindt bij Museum Helmond in de Kunsthal een Kunstcafé-editie plaats met als gastspreker David Campany, en op 12 februari vertoont Museum Helmond een filmmiddag over het werk van kunstenaar RaMell Ross in Kasteel Helmond. Beide activiteiten worden georganiseerd rondom de tentoonstelling ‘Walker Evans Revisited’ nog tot en met 5 maart te zien in de Kunsthal.

Als gastcurator stelde David Campany de tentoonstelling Walker Evans Revisited samen over het werk van misschien wel één van de bekendste fotografen van de twintigste eeuw, Walker Evans ((1903-1975). Zijn foto’s behoren tot de meest iconische beelden van de moderne fotografie. Direct en genereus, analytisch maar toch lyrisch, zorgvuldig gecomponeerd, maar niet geforceerd. De tentoonstelling werd eerder getoond in Kunsthalle Mannheim tijdens de ‘Biennale für aktuelle Fotografie 2020’.

Kunstcafé

Kunsthal Helmond is op 4 februari open vanaf 18.00 uur. Het Kunstcafé start om 19.30 uur, vooraf is gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken. De inleiding wordt verzorgd door de conservator, gevolgd door gastspreker David Campany. Deelnemen kan op vertoon van een geldig entreeticket. Ben je in het bezit van een Museumkaart of Vriendenloterij VIP pas, dan is de toegang gratis. Meer informatie over tarieven en aanmelden vind je op museumhelmond.nl, ga naar Evenementen, ga naar Kunstcafe.

Filmmiddag

Op 12 februari toont het museum de film van RaMell Ross: Hale County, this morning, this evening. RaMell Ross is een van de deelnemende kunstenaars die reageren op de foto's van de Amerikaanse fotograaf Walker Evans in de tentoonstelling Walker Evans Revisited in Kunsthal Helmond.

Slavernij en armoede

De Black Belt in het Amerikaanse Zuiden staat bekend om zijn geschiedenis van slavernij en armoede. RaMell Ross, die er jaren werkte als leraar en basketbalcoach, roept in zijn debuutfilm een rijker geschakeerd beeld op. Met de warme, intieme blik van een insider portretteert hij de gemeenschap van Hale County door zijn camera te richten op een aantal inwoners. Over een periode van vijf jaar volgt hij de studerende basketbalspeler Daniel Collins, de jonge vader Quincy Bryant en de mensen om hen heen.

Praktische info
Wil je ook komen kijken? De film duurt 75 minuten, start om 15.00 uur en is te zien in Kasteel Helmond. Voorafgaand aan de film kun je de expositie bekijken in Kunsthal Helmond. Een kaartje voor de filmmiddag kost €5,00 per persoon, dit is exclusief een entreeticket. Meer over de filmmiddag en hoe je kunt aanmelden vind je via museumhelmond.nl, Evenementen, Filmmiddag Walker Evans Revisited.

 

Beeld: RaMell Ross, Ladrewya and Michelangelo, 2013, print. Courtesy the Artist.