Appen met Remy Harrewijn van Urban Winery Chateau Amsterdam

08-03-2022 (16:10) - Appen met

What's in a name? Remy Harrewijn was vroeger Managing Director bij creatief bureau Festina Amsterdam maar heeft zichzelf nu gegooid in het oprichten van een Urban Winery in Amsterdam, Chateau Amsterdam. Dat bedrijf heeft nu een grote investering gevangen, na het verkopen van 60.000 flessen wijn in 2021. De ambitie is om in 2025 tot de drie meest bekende wijnmerken in Nederland te behoren.
 
Ha Remy! Een urban winery, wat is dat eigenlijk precies?
Hoi Anne, een urban winery maakt wijn in de stad met druiven van buiten de stad. In ons geval zijn dat druiven uit heel europa waar we in amsterdam noord wijn van maken.

En wat is het doel daar precies van? Smaakt de wijn dan anders?
Haha, het doel is om de wondere wereld van wijnmaken met een grotere groep mensen te kunnen delen, maar de bijvangst is dat we door de druiven naar hier te brengen, niet alleen een ontmoetingsplek voor mensen zijn, maar ook voor druiven. Een spatburgunder uit DL en een moscatel uit SP komen elkaar normaliter nooit tegen, maar wel bij ons. Wij kunnen wijn maken vrij van dogma’s.

Het klinkt inderdaad als een hele leuke plek om naar toe te gaan om het proces eens van dichtbij te bekijken
Wijn vrij van dogma's, dat klinkt wel heel mooi
Wat houdt dat in?

Nou.. wat ‘ken’ jij van wijn? Misschien een druif als ‘merlot’ of een dorpje als ‘Chateneuf du Pape’ of een regio als Bordeaux, maar een wijnhuis…? Wijn is in de 20ste eeuw een nationalistisch beschermd product worden, zeg maar het tegenovergesteld van liberaal tolerant. Dat werkt twee kanten op: het fruit van de boer of de wijn die hij daarvan maakt, krijgt een stempel (een appellation) wat min of meer de prijs bepaalt en aan de consument een soort van kwaliteitsniveau meegeeft; maar anderzijds wordt daarmee ook de productie aan banden gelegd (bv druifsoorten of maanden van opvoeding) en belangrijker nog: de druiven die net buiten het appellationgebied staan zijn veel minder waard..! Balen voor de boer, want die kan niet uitbreiden of experimenteren, en balen voor de consument, want die wordt maar een deel van de medialle voorgeschoteld en betaalt dus net zo vaak te veel!
Medaille

Mm interessant
dus eigenlijk ligt de potentiële ontwikkeling eigenlijk een beetje op zijn gat

Haha net zoals de bankensector, onderwijs, energie, etc. Wat ooit goed was, voldoet niet meer en dus gaan we met goede hoop aan de slag!

Nice
Want hoe ben je in de wijn beland dan? (niet letterlijk natuurlijk ;)) Als oud managing director van Festina heb je vast ook wel wat aan die achtergrond?

O, ik werd door papa en mama met de wijnlepel opgevoed, en laten we wel wezen: waar druiven groeien is de wereld op zijn vruchtbaarst. Mijn ondernemersgeest bracht me vervolgens in deze positie. Ik heb mega veel aan mijn Festina ervaring in deze functie, maar nog meer aan wat ik door Festina aan levenservaring heb opgedaan. Dat ik nu aan dit bedrijf mag leidinggeven is meer bestemming dan een keuze.

Jeetje wat verwoord je dat mooi
Mag toch hopen dat die wijnlepel toch pas om en nabij de 18 jaar geïntroduceerd is ;)
Haha om en nabij…

Jullie hebben dus een flinke investering binnengehaald
Is dat het resultaat van het unieke concept? Of van goede marketing?

Haha vast een beetje van beide, maar het is ook gewoon een mega leuk avontuur. Dus als je dan toch je geld voor je wilt laten werken, waarom dan niet wat lol en plezier als bijvangst.

Wat heb je tot nu toe al meegemaakt in dit avontuur? Ben je al tegen dingen aangelopen of heb je een leuke anekdote?
Hmmm… het allerleukste vind ik de mensen die ik op dit pad tegenkom. Er zit iets zinderends in de groep. En die groep wordt alleen maar groter en gemeleerder. Het voelt ook allerminst eenzaam (die van het is ‘lonely at the top’) terwijl we toch met flink wat ambitie en dadendrang doorpakken. En het blijft ontwapenend om in de context van die industriele loods je vader in zijn onderbroek in een wijnvat te zien trappelen

hahaha
Leuk
Nou nog veel succes dan in de toekomst Remy! Bedankt voor het leuke gesprek

Graag gedaan!
Dank voor je vragen en geduld