KINK wint ook in hoger beroep. Commerciële FM-frequenties moeten opnieuw verdeeld

20-12-2022 (15:28) - Audio

Op 20 juli van dit jaar vernietigde de rechtbank van Rotterdam de door de minister van Economische Zaken & Klimaat ingestelde noodverlenging van drie jaar voor alle landelijke commerciële FM-frequenties. Die uitspraak is het resultaat van een door radiostation KINK aangespannen beroepsprocedure.

KINK wil dat de vergunningen na 20 jaar opnieuw worden verdeeld, zodat zij op één of meer kavels kan gaan bieden. Tegen dat vonnis zijn Talpa, RadioCorp, BNR en de Vereniging Commerciële Radio (VCR) in hoger beroep gegaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Vandaag oordeelde het CBb dat het vonnis van de rechtbank van Rotterdam in stand moet blijven, waarmee wordt bevestigd dat de FM-frequenties in 2023 opnieuw verdeeld moeten worden.

Eerlijke kans

“Wij zijn enorm blij met deze uitspraak voor de luisteraars van KINK”, aldus algemeen directeur Jan Hoogesteijn van KINK. “De noodverlenging van drie jaar was een ongekende en niet te verdedigen afscherming van de radiomarkt. KINK kijkt uit naar de herverdeling van FM-frequenties in 2023. We gaan uit van een open en transparante veiling waarbij het geluid van KINK een eerlijke kans krijgt op distributie via FM, nog altijd goed voor twee derde van de landelijke beluistering”.

DAB+

KINK is in heel Nederland te ontvangen via DAB+, de digitale opvolger van FM. DAB+ is gratis in de ether te luisteren met een geschikt radiotoestel. Daarnaast is KINK ook online te ontvangen: via de eigen app, website, op het wereldwijde TuneIn platform, op Sonos-apparatuur, alles dat online radio ontvangt.