Merkenonderzoek cultuursector: Concertgebouworkest meest kwalitatief

26-08-2022 (11:59) - Audio

Wanneer het Volendamse zangduo Nick & Simon in het voorjaar van 2023 hun samenwerking verbreekt, verliest Nederland misschien niet zijn meest kwalitatieve, maar wel zijn populairste muziekgezelschap. In deze ranglijst staan de klassieke orkesten bovenaan, met het Concertgebouworkest op nummer één. Dit blijkt uit het Cultuursector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy waaraan inmiddels sinds 2006 79.000 respondenten meededen.
 
De enorme populariteit van Nick & Simon blijkt puur veroorzaakt te worden door hun gezellige muziek en de sympathie voor de twee artiesten. Onder jong en oud wordt dit zo beleefd, maar in het bijzonder bij gezinnen met kinderen. Onder de jeugdige doelgroep van 4 tot 18 jaar is alleen Kinderen voor Kinderen nog populairder. Als het om kwaliteit gaat scoren Nick & Simon echter een niet meer dan twintigste plaats binnen de 21 muziekgezelschappen met een nationale merkstatus. In deze ranglijst staan de klassieke orkesten bovenaan, met het Concertgebouworkest op nummer één. Het beste scorende populaire gezelschap, Within Temptation, staat op de negende plaats.
 

potentiële opvolgers

Het Achterhoekse zangduo Suzan & Freek blijkt hoge ogen te gooien om de toppositie van Nick & Simon op den duur over te nemen. ‘Op dit moment moeten de twee weliswaar nog genoegen nemen met de negende positie op de ranglijst van populairste muziekgezelschappen, maar qua imago lijken ze enorm op de twee Volendammers’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Op alle imagoaspecten waar Nick & Simon topscores behalen, zoals hun opgewekte, sympathieke en zachtmoedige karakter, de ontspannende muziek en de kindvriendelijkheid staan Suzan & Freek ook bovenaan. Het ontbreekt de Achterhoekers echter nog aan de nodige naamsbekendheid. Als zij echter, net als Nick & Simon, tv-sterren worden, kunnen zij doorgroeien naar de nummer één positie van Nederland.’
 

Populairste muziekgezelschappen van Nederland*

 1. Nick & Simon
 2. BLØF
 3. DI-RECT
 4. Jostiband
 5. Racoon
 6. De Dijk
 7. Kensington
 8. Suzan & Freek
 9. 3JS
 10. Within Temptation
 11. Metropole Orkest
 12. Nederlands Philharmonisch Orkest
 13. Chef'Special
 14. Concertgebouworkest
 15. Rotterdams Philharmonisch Orkest
 16. Johann Strauss Orchestra
 17. Nederlands Kamerorkest
 18. Residentie Orkest
 19. Het Urker Mannenkoor 'Hallelujah'
 20. Bach Ensemble Amsterdam
 21. Phion
 
*Ranglijst op basis van merkkracht (= gemiddelde van naamsbekendheid, merkwaardering en merkbinding)
 
Het Cultuursector Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld en wordt sinds 2006 uitgevoerd. Sindsdien zijn 79.000 respondenten ondervraagd over de reputatie en groeipotentie van alle Nederlandse cultuurorganisaties. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft geen opdrachtgever of andere belanghebbende.