Muzikale ziel van ons Parlement: De favoriete nummers van de Kamerleden

Muzikale ziel van ons Parlement: De favoriete nummers van de Kamerleden

25-01-2024 (14:00) - Audio

Terwijl Den Haag in een politieke impasse verkeert, laten onze gloednieuwe Kamerleden hun muzikale ziel spreken. Geanalyseerd met behulp van het muzikale algoritme van TAMBR, biedt de lijst een onthullend kijkje in het gemoed van ons parlement.

De PVV lijkt emotioneel behoorlijk in balans en kiest opvallend voor nummers met een verdraagzame boodschap. En ondanks de teleurstellende verkiezingsuitslag toont het strijdvaardige PvdA/GL zich muzikaal het meest 'opgewekt' en ‘zelfverzekerd’. Tegelijkertijd moet de VVD inboeten op muzikale connotaties als ‘energiek’ en ‘machtig’ maar blijft het een brede volkspartij met een voorliefde voor het bitterballenrepertoire uit de top-2000.

Muzikale coalitie

“Onze muzieksmaak wordt gevormd tijdens de pubertijd. Met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar hebben de huidige Tweede Kamerleden een muzikale voorkeur die dan ook vooral dateert uit 1995, het jaar van hun 16de verjaardag.”
Niels de Jong, muzikaal strateeg bij TAMBR.

Als we kijken naar de meest waarschijnlijke combinatie van PVV, NSC en VVD dan zien we dat het die coalitie vooral ontbreekt aan de sentimenten ‘machtig’ en ‘energiek’. De perfecte aanvulling hiervoor is het masculiene DENK, met hun voorkeur voor industrial metal en Turkse grunge. Voor nét dat beetje extra slagkracht en gezag. De volledige analyse is hier te lezen.