De Lange wint Steenbergen Stipendium en publieksprijs

27-10-2011 (10:07) - Awards

Het Steenbergen Stipendium 2011 is toegekend aan Raoul de Lange, dit jaar afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), Den Haag.  Ook de publieksprijs gaat met overweldigende meerderheid naar Raoul de Lange. Het Steenbergen Stipendium is een studiebeurs van 5.000 euro voor de beste net afgestudeerde van de fotografieopleidingen aan de Nederlandse kunstacademies.  Ook KABK alumni Pieter van den Boogert en Guus Kaandorp werden genomineerd.   

De Lange omschrijft zijn prijswinnende werk ‘Mug Shots’ als volgt ‘Wanneer beelden vanuit de gehele wereld ons bereiken, wat zien we dan eigenlijk, en wat niet? Wie kiest wat we zien en kunnen we ons onttrekken aan wat ons wordt getoond? Door de komst van snelle informatie-uitwisseling via internet kunnen we steeds vaker zelf beslissen wat voor ons verborgen blijft en wat niet. Wat kies jij?’   

Uit het juryrapport 
Met zijn eindexamenwerk ‘Mug Shots’ werpt De Lange een confronterende blik op de ‘Arabische Lente’.  De pixelpatronen blijken een vertaling te zijn van de meest gruwelijke foto’s van de slachtoffers van de Arabische lente. In zijn dankwoord refereerde De Lange aan de actualiteit van zijn werk door de foto van een ernstig gewonde Khadaffi die paginagroot in de media verscheen.