Dit zijn de genomineerde issues voor de Issue Award 2024

Dit zijn de genomineerde issues voor de Issue Award 2024

19-01-2024 (12:17) - Awards

Strijden voor verandering: het femicideprotest, de Chemours-klokkenluider, zorgen over vapende jongeren en een werkvergunning voor asielzoekers; Yesim Candan, Ruben Schilt, Artsen Slaan Alarm en Elvis Paul met MPeople maken kans op de Issue Award van 2024. 

Yesim Candan

Jaarlijks worden gemiddeld 43 vrouwen slachtoffer van femicide. Dit woord verwijst naar het ernstige probleem van het vermoorden van vrouwen, vaak door hun mannelijke (ex-)partners. Op 25 juni 2023 organiseerde Yesim Candan een demonstratie op de Dam in Amsterdam om aandacht te vragen voor het probleem van femicide in Nederland. Burgemeester Femke Halsema opende de demonstratie door 43 paar roodgeverfde hakken op de Dam te plaatsen, symbolisch voor de 43 jaarlijkse slachtoffers. Het was de derde keer dan de demonstratie werd georganiseerd. De actie benadrukte niet alleen de omvang van het probleem, maar diende ook als een krachtig symbool om bewustzijn te creëren en actie te ondernemen tegen huiselijk geweld.

Ruben Schilt

Het issue Chemours betreft de illegale lozingen en vervuiling veroorzaakt door deze chemische fabriek in Dordrecht. Het bedrijf stoot gevaarlijke stoffen uit, wat resulteerde in zowel bodem- als luchtverontreiniging, met ernstige gezondheidsrisico's voor de omwonenden. Ruben Schilt (22) speelde een cruciale rol door geheime raadsdocumenten over een schikkingsvoorstel van Chemours aan de gemeente Dordrecht te lekken. Dat leidde tot een grotere publieke bewustwording en verhoogde druk op Chemours. Hoewel Schilt het risico liep op juridische consequenties, wordt zijn actie gezien als een moedige daad om transparantie en verantwoordelijkheid te bevorderen in de strijd tegen vervuiling en gezondheidsrisico's.

Artsen Slaan Alarm - Esther Croes en Wanda de Kanter

Vapen onder jongeren is een groeiend probleem, waarbij ruim 21 procent van de 12 tot 25-jarigen in het afgelopen jaar heeft gevapet. Vooral de jonge leeftijd van de gebruikers is zorgwekkend. Artsen Slaan Alarm, een samenwerkingsverband van artsen voor een rookvrije samenleving, heeft in reactie op deze alarmerende cijfers een campagne gelanceerd. Na een TikTok-campagne hebben ze zich nu gericht op ouders. Daarmee benadrukt Artsen Slaan Alarm het belang van ouderlijke betrokkenheid en maken ze ouders bewust van de gevaren van vapen voor jongeren.

Elvis Paul en MPeople

Volgens de wet mochten asielzoekers hooguit 24 van de 52 weken per jaar werken, om te voorkomen dat zij permanent in Nederland zouden blijven en aanspraak konden maken op werkloosheidsuitkeringen. De Raad van State heeft nu geoordeeld dat deze wet in strijd is met Europees recht. Elvis Paul, een Nigeriaanse asielzoeker, heeft deze zaak samen met zijn werkgever MPeople aangespannen nadat hij geen nieuwe werkvergunning kreeg. Als gevolg van deze uitspraak van de rechter mogen asielzoekers nu langer dan 24 weken per jaar werken, wat duizenden asielzoekers in Nederland de mogelijkheid geeft om te werken zolang ze hier mogen verblijven.

Bekendmaking winnaar tijdens Issuecongres

Op 25 januari 2024 wordt tijdens het jaarlijkse Issuecongres van communicatieadviesbureau Issuemakers bekend gemaakt wie de winnaar van de Issue Award 2024 is. Tijdens het programma zullen Jeroen Smit (journalist), Teun van der Keuken (journalist), Ron Steenkuijl (bedrijfsleven), Wanda de Kanter (longarts), Benedicte Ficq (strafrechtadvocaat) en Donald Pols (directeur Milieudefensie) daarover spreken.

Over DE Issue Award

Issuemakers reikt de Issue Award ieder jaar uit aan een initiatief of organisatie die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor een issue en dit op een opvallende of effectieve manier heeft geagendeerd bij het algemene publiek of in de politiek. Eerdere winnaars van deze prijs waren Maryam Hassouni voor het openbaar maken van haar ervaringen met grensoverschrijdend gedrag in de televisiewereld in 2022, Eva González Pérez voor haar inzet voor de toeslagenaffaire in 2021, Organisatie Black Lives Matter NL voor het Damprotest op 1 juni 2020 en Tim Hofman voor de #BOOSdocu ‘Terug naar je eige land’ in 2018.

De Jury

De jury van de Issue Award 2024 bestaat uit juryvoorzitter Joris Backer (voormalig Eerste Kamerlid), Omar Kbiri (Maak Amsterdam), Mark Monsma (Samenwerkende GezondheidsFondsen) en Jasper Mulder (Adformatie), Quirine de Weerd (LIDL Nederland) en Marysha Molthoff (WRR).

Op 25 januari wordt tijdens het Issuecongres bekend gemaakt wie van de genomineerden de Issue Award wint.