Elvis Paul wint Issue Award 2024

Elvis Paul wint Issue Award 2024

25-01-2024 (17:06) - Awards

Elvis Paul, zelf asielzoeker uit Nigeria, en zijn werkgever MPeople zijn vandaag uitgeroepen tot de winnaar van de Issue Award 2024.

Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse congres van strategisch communicatiebureau Issuemakers. De andere genomineerden waren Yesim Candan, Ruben Schilt en Artsen Slaan Alarm. In november wonnen Elvis Paul en MPeople de rechtszaak die ze hadden aangespannen vanwege de beperkte werkvergunning die asielzoekers krijgen. Volgens de Nederlandse wet mogen asielzoekers namelijk maar 24 van de 52 weken per jaar werken, om te voorkomen dat zij permanent in Nederland zouden blijven en aanspraak konden maken op werkloosheidsuitkeringen. De Raad van State oordeelde dat deze wet in strijd is met Europees recht. Als gevolg van deze uitspraak mogen asielzoekers nu langer dan 24 weken per jaar werken.

Grote impact

Joris Backer, tot voor kort D66-senator en nu voorzitter van de jury: "Elvis Paul en MPeople kregen iets voor elkaar dat politiek lang niet gelukt is. Wij zijn onder de indruk van de grote impact die door het agenderen van dit issue is gemaakt. Duizenden asielzoekers in Nederland kunnen nu werken zolang zij hier verblijven, waardoor ze de kans krijgen om mensen te ontmoeten, een netwerk op te bouwen en deel uit te maken van de maatschappij. Zeker in tijden waarin migratie én krapte op de arbeidsmarkt zo veelbesproken zijn, is dit een belangrijke en constructieve maatregel die bijdraagt aan zowel de kansen van asielzoekers als aan de Nederlandse maatschappij.”

Steun en liefde

Elvis Paul, winnaar Issue Award 2024: “Na de rechtszaak heb ik zo veel steun en liefde van Nederlanders ervaren. Het zijn goede mensen. Deze prijs is een erkenning voor ons werk om de positie van asielzoekers in de maatschappij te verbeteren. De 24 weken waren een grote drempel om werk te vinden voor asielzoekers. We blijven ons inzetten om vergelijkbare belemmeringen weg te halen en dit was een grote en belangrijke stap om ervoor te zorgen dat asielzoekers mee kunnen doen in de maatschappij. Ik ben ontzettend blij en trots dat we daar nu ook deze prijs mee winnen, het laat zien dat onze inzet wordt gezien en gewaardeerd.”