European Design Awards 2023

20-06-2023 (13:22) - Awards

Twee prestigieuze designprijzen voor Bloemendaal & Dekkers bij de European Design Awards 2023.

Het jaarverslag ‘Transform’, een samenwerking tussen grafisch ontwerpers Bloemendaal & Dekkers en architect Ben van Berkel van UNStudio in opdracht van de Oostenrijkse lichtfabrikant Zumtobel, werd bekroond met maar liefst twee European Design Awards: een ‘Gold Award’ in de categorie ‘Annual Report’ en een ‘Best of Show (graphic)’.

CREATIEF JAARVERSLAG

Sinds 1991 heeft het Oostenrijkse Zumtobel Lighting de traditie om een inspirator uit de architectuur-, ontwerp- of kunstsector uit te nodigen voor de creatie van haar jaarverslag. Voor de uitgave van 2022 was architect Ben van Berkel van UNStudio uitgenodigd en hij vertrouwde het duo Bloemendaal & Dekkers de grafische vormgeving toe.
Door de jaren heen heeft deze opdracht, die met een grote creatieve vrijheid gepaard gaat, geleid tot het ontstaan van een reeks ware collector’s items.

TRANSFORMEREND BOEK

In deze uitgave, die de titel ‘Transform’ draagt, presenteert UNStudio reflecties op het thema transformatie. Met de inzet van illustraties uit drie decennia ontwerppraktijk wordt een inkijkje in het ontwerpproces gegeven en wordt aangetoond hoe theoretische ideeën en conceptuele modellen gestalte krijgen. Het geheel bestaat uit 2 volumes in een geperforeerde boekhuls; een creatief deel in kleur en een financieel deel in grijstinten. Het onderliggende concept van transformatie komt, net als de verwijzing naar het fenomeen licht, in bijna elk facet van het grafisch ontwerp tot uiting. Of het nu gaat om de boekhuls of de cover, het kleurverloop of het lettertype, de rechthoekige of ronde vorm, de verschijning bij daglicht of in het duister, het boek zelf belichaamt transformatie. Het boek vangt overdag licht, geeft het vervolgens af in het donker en ondergaat zo zijn eigen metamorfose.

ONTWERPKEUZES EN MATERIALISATIE

Het ontwerp is verrassend, klein van formaat, kleurrijk en intens. Het wijst je continu op het thema transformatie, zo lijken de kleuren op het omslag te veranderen wanneer je de boeken uit de boekhuls schuift. Het flikkerende effect dat ontstaat doet denken aan het aan- en uitschakelen van een lichtschakelaar. Het bijzondere lettertype is gekozen vanwege de toepasselijke ruimtelijkheid en schaduwwerking. Ook in de cijferoverzichten werd het concept licht-schaduw toegepast; met de tintverlopen werden kolommen gecreëerd die op tabbladen lijken, om zo de informatie over verschillende jaren van elkaar te scheiden. Om het boek te laten stralen, zowel in het licht als in het donker, werd er een breed palet aan kleurverlopen gecreëerd die donker zijn in de kern en feller richting de zijden. Elke conceptschets, technische tekening, maquette, render of foto onderging hiervoor de nodige (kleur)aanpassing. Voor een optimaal ‘glow-in-the-dark’ effect is gekozen voor zwaar papier in kleine katernen zodat de inkt op snee ook gloeit op de afzonderlijke pagina’s.